Okrugli stol o socijalnom dijalogu
0

Mišić: 560.000 nezaposlenih je problem svih nivoa vlasti

SRNA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da socijalni dijalog u BiH potencira sindikat koji se suočava sa puno problema, a malo rješenja, te da je 560.000 nezaposlenih u BiH nešto što mora da bude na stolu i entitetskih vlada i Vijeća ministara, kao i parlamenata.

Ona je pred početak Trećeg regionalnog okruglog stola "Socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi" istakla da su problem BiH nedovoljno razvijene poslodavačke strukture koje bi mogle parirati dobro organizovanim sindikatima, koji su više zainteresovani i za pitanja radničkih prava, i ekonomije i svega onoga što se zove stvaranje nove vrijednosti i pokušaj da se pronađe model da se zaustavi ekonomska kriza.

Mišićeva je novinarima u Sarajevu rekla i da poslodavačke strukture nisu dovoljno zainteresovane za pravi tripartitni socijalni dijalog.

Prema njenim riječima, sukob kapitala i rada je vječit i tu nikada nema harmonije, a poslodavačke strukture moraju biti institucionalno i strukturalno jače, kako bi mogle kvalitetno voditi socijalni dijalog.

"To u prevodu znači da kada se nešto dogovorite, to potpuno bude i provedeno. Mi imamo zakonsku regulativu koja nije loša, ali njena primjena ide veoma loše. Posljedica neprimjenjivanja takvih zakonskih rješenja je račun koji dolazi na grbaču radnika - otpuštanje, smanjivanje plata, velika stopa nezaposlenosti“, rekla je Mišićeva.

Ona kaže da od današnjeg skupa ne očekuje ništa, jer nema univerzalnog zakona o radu u EU, odnosno svaka zemlja ima vlastiti, a primjena akta iz neke razvijene zemlje nije moguća.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić rekla je da postojeći Zakon o radu ima nekih nejasnoća, ali da je primjenjiv u praksi.

Ona je navela da se radi na njegovom usklađivanju sa zakonodavstvom Republike Srpske, jer je došlo do izmjena zakona kada su u pitanju privredna društva, te Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Vasićeva je pojasnila da se prema poslovniku o radu Narodne skupštine Srpske, ne može ići u izmjene i dopune Zakona o radu, jer se radi o njegovom prečišćenom tekstu, dodavši da bi se u novi moglo ići samo onda kada se postigne potpuna saglasnost svih socijalnih partnera.

Predsjedik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da u Federaciji BiH nedostaje socijalni dijalog, jer se samo razgovorima mogu postići rezultati.

"Za nas je socijalni dijalog i kad vodimo proteste", istakao je Bajramović, dodajući da se i u EU socijalni dijalog stvalja u prvi plan i svodi se na ekonomsko-socijalne savjete, koji su prisutni i u BiH, na svim nivoima.

Treći regionalni okrugli sto o temi "Socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi" organizovalo je Ministarstva rada i socijalne politike FBiH u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Fondacijom Fridrih Ebert.

Na skupu u hotelu "Bristol" Sarajevu učestvuju predstavnici vlada, sindikata i poslodavačkih udruženja iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Rumunije.