BiH
10

Mirsada Begović kandidatkinja DF-a za ministricu obrazovanja u Vladi TK

Piše: D. Brkić
Pred sutrašnju sjednicu Skupštine TK na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada TK, mandataru Begi Gutiću je iz Demokratske fronte stigao novi prijedlog za ministricu obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Riječ je o Mirsadi Begović, profesorici biologije u tuzlanskoj Gimnaziji Meša Selimović i članici Vijeća za obrazovanje KO DF-a.

"Kantonalni odbor DF-a poslao je Predsjedništvu DF-a imena nekoliko kandidata za ministarske pozicije koje su nama pripale u Vladi TK. Predsjedništvo daje konačnu riječ, a odlučeno je da zbog insistiranja koalicionog partnera SDA promijenimo kandidata za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Kandidovana je profesorica Begović umjesto Saše Delića, koji je do jučer bio naš kandidat", kaže za Klix.ba Mahir Mešalić, predsjednik KO Demokratske fronte.

Od 12 ministarstava u Vladi TK samo je za ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta bilo nekoliko kandidata. Mešalić to obrazlaže sljedećim riječima:

"Nije istina da je Sabid Zekan bio kandidat za ministra. Procijenili smo da nam je on potrebniji kao predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Jedina koja je odustala od kandidature je Aldina Kesić zbog problema privatne prirode. Preostale kandidate smo dostavljali Predsjedništvu DF-a, a odlučeno je da Mirsada Begović bude naša ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta".

Skupština TK bi na sutrašnjem zasjedanju trebala imenovati Vladu TK u kojoj će raditi kadrovi koalicionih partnera SDA, DF-a, NS Radom za boljitak i BPS-a.