Ambasade ukinule donacije
0

Mirsad Tokača: "IDC može raditi i bez novca"

Piše: A. Karadža
Mirsad Tokača
Mirsad Tokača
Ambasade Švedske i Švicarske u Bosni i Hercegovini od danas prekidaju svoju finansijsku podršku Istraživačko-dokumentacionom centru (IDC) u Sarajevu, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Ovakva odluka motivirana je nedavnim nalazima pregleda koji je ova ambasada naručila zbog navodne zloupotrebe i pogrešnog upravljanja uprave IDC-a dijelom sredstava doniranih iz inostranstva.

Kako saznajemo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo primilo je informacije vezane za ovaj slučaj. Kako je javio BHT1, ovakva odluka mogla bi biti posljedica Tokačinih izjava o ministru vanjskih poslova Švedske Carlu Bildtu.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Mirsad Tokača, on je odluku dobio danas i još uvijek ne zna šta je pozadina takvog poteza.

"Iznenađen sam ovakvom odlukom. Dobio sam je danas, ali ne znam šta stoji iza ovoga. Ne postoji nikakav razlog koji bih mogao komentarisati", rekao je Tokača za naš portal.

On je istakao da je tražio na uvid revizorski izvještaj za proteklu godinu, ali ga nije dobio. Dodao je da su svi prethodni izvještaji bili pozitivni i da nikada nije bilo nejasnoća.

"Iznenađen sam ovakvom odlukom, jer su ambasadori bili upoznati sa načinom na koji se novac troši. Imali smo redovne sastanke i znali su za svaki potez IDC-a", izjavio je Tokača povodom odluke Ambasada Švicarske i Švedske da prekinu finansijsku podrški IDC-u.

On je naglasio da ova odluka ne može ugroziti rad IDC-a.

"Novac nikada nije bio motiv našeg rada. Radit ćemo i bez novca, volontirat ćemo ako treba", rekao je Tokača.