BiH
0

Mirsad Šijak osuđen na sedam godina i devet mjeseci zatvora za ratni zločin

FENA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 17. marta drugostepenu presudu u predmetu Mirsad Šijak, kojom je žalba osuđenog Šijaka djelimično uvažena, te je presuda Suda BiH od 24.12.2014. godine preinačena u odluci o jednistvenoj kazni.

Tako je Mirsad Šijak osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i devet mjeseci, a u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom Vrhovnog suda Federacije BiH od 02.04.2009. godine, koja je postala pravosnažna 27.01.2010. godine, u trajanju od jedne godine, te do sada izdržana kazna zatvora po presudi Suda BiH od 18.01.2013. godine, pravosnažna 15.11.2013. godine.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena, saopćeno je iz Suda BiH.

Odlučujući o molbi osuđenog Šijak Mirsada za izricanje jedinstvene kazne zatvora, Sud Bosne i Hercegovine je u postupku nepravog ponavljanja krivičnog postupka, prvostepenom presudom od 24.12.2014. godine, preinačio pravosnažne presude i to: presudu Suda BiH od 18.01.2013. godine, koja je postala pravosnažna 15.11.2013. godine, a kojom je Mirsad Šijak oglašen krivim za izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina; presudu Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 02.04.2009. godine, koja je postala pravosnažna 27.01.2010. godine, a kojom je Mirsad Šijak oglašen krivim za izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika za koje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, u dijelu odluke o kazni, na način da su kazne izrečene ovim presudama uzete kao utvrđene, te je Šijak osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i jedanaest mjeseci.

Navedenom prvostepenom presudom je određeno da se osuđenom Šijak Mirsadu u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračuna vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom Vrhovnog suda Federacije BiH 02.04.2009. godine, u trajanju od jedne godine, te do sada izdržana kazna zatvora po presudi Suda BiH od 18.01.2013. godine.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavio osuđeni Mirsad Šijak zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s prijedlogom da se presuda Suda BiH od 24.12.2014. godine ukine ili preinači u dijelu odluke o kazni i izrekne blaža kazna od izrečene.

Tužilaštvo BiH nije dostavilo odgovor na žalbu osuđenog.

Apelaciono vijeće je javnu sjednicu održalo 11. marta ove godine, na kojoj je osuđeni usmeno izložio žalbene navode.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku.