Mostar
0

Mirsad Kebo i Muhamed Zlatar: Most je stabilan

FENA
Karakter pukotina koje su uočene na Starom mostu ne ukazuje ni na nikakav problem koji bi bio vezan za stabilnost ili nosivost mosta. Ocijenili su to prilikom današnjeg posjeta Starom mostu i Mostaru dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu prof. Muhamed Zlatar, koji je bio predsjednik Komisije za tehnički prijem Starog mosta.

Stari most posjetio je i prodekan za nastavno-znanstveni rad prof. Mustafa Hrasnica kojemu je uža specijalnost aseizmičko građenje, a koji smatra da je do pukotina najvjerojatnije došlo uslijed blažih potresa koji na trusnom hercegovačkom podneblju nisu rijetkost.

Prema riječima federalnog dopredsjednika Mirsada Kebe, koji je danas imao ulogu medijatora, ovom posjetom željelo se na licu mjesta vidjeti pravo stanje stvari i upoznati domaće i svjetske institucije o stvarnim uzrocima pukotina na Starom mostu.

Federalni dopredsjednik složio se s prof. Zlatarom da spomenute pukotine ne utječu na stabilnost i budućnost Staroga mosta, ali da se nameće potreba da se stručnim aktivnostima i pod pokroviteljstvom UNESCO-a ispita što je uzrok pukotina.

Kako je dopredsjednik Kebo kazao nakon sastanka s domaćinima Rusmirom Čišićem, ministrom prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije i predsjednikom Komisije za utvrđivanje stanja na Starom mostu, Muratom Ćorićem, predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostara, te Miralemom Fojićem, direktorom Agencije za zaštitu i razvoj Staroga grada -povijesne jezgre grada Mostara, formirat će se stručno povjerenstvo koje će detaljno ispitati uzroke nastalih pukotina na Starom mostu i koje će utvrditi daljnje korake za njegovo zbrinjavanje.

Inače, danas je dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo pokrenuo i pitanje obnove Saborne crkve u Mostaru.

Kebo je kazao da bi već sljedeće godine, kada se navršava 135. godina od izgradnje toga vrlo važnog povijesnog i vjerskoga objekta, u njezinoj obnovi trebala sudjelovati i federalna Vlada s trećinom ukupnih proračunskih sredstava zajedno s donatorskim sredstvima.