Evropski pokret u BiH
0

"Miroslav Lajčak je iskreni evropski prijatelj BiH"

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: Reuters)
Miroslav Lajčak (Foto: Reuters)
Evropski pokret u BiH pozdravlja posjetu ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka Bosni i Hercegovini u trenutku kada se sve češće u javnosti i među građanima pojavljuju nesigurnost i strah zbog zloglasnog nagađanja o mogućnostima prolongiranja ukidanja viznog režima BiH, saopćeno je iz tog pokreta.

"Smatramo da građani BiH ne treba i ne smiju biti taoci u ostvarenju političkih i izbornih programa, bilo da se radi o ciljevima stranaka na vlasti, bilo o ciljevima opozicionih partija. Tim više nas raduje Lajčakova izjava da očekuje gotovo pozitivno rješenje o pitanju ukidanja viznog režima Bosni i Hercegovini, te njegov stav i najava da neće biti dodatnih zahtjeva i uvjeta našoj zemlji iz Brisela, vezano za 'bijeli šengen'“, navodi se u saopćenju.

Ističe se da je i ovom posjetom, pozitivnim stavom i podršci “evropskom putu“ BiH, Lajčak još jednom uspješno prenio prijateljske namjere njegove zemlje.

"Kao tada odlazeći visoki predstavnik, Miroslav Lajčak je tokom oproštajnog susreta s predstavnicima Evropskog pokreta, obećao da neće zaboraviti, čak da će još odlučnije i konkretnije nastaviti pomagati građanima putem lobiranja za BiH na putu evropskih integracija, do konačnog članstva u EU. Raduje nas da je, kao jedan od rijetkih političara, koji su radili odgovoran posao u BiH, održao obećanje i pokazujući karakter osobe koja stoji iza svojih riječi, nastavio lobirati i zalagati se za napredak bh. društva i nakon preuzimanja nove funkcije u svojoj zemlji", navodi se u saopćenju.

Sve ovo je bio povod i razlog da je Evropski pokret u BiH, povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH, prošle godine u Banjoj Luci dodijelio plaketu "Evropski prijatelj BiH" upravo Miroslavu Lajčaku.