Konferencija o sigurnosti u BiH
0

Mirno spavajte, sigurnosna situacija je zadovoljavajuća

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Podijeljena mišljenja o stanju sigurnosti (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com))
Dok se u Dubici odvijala drama u kojoj je otac držao zavezano dvoje djece prijeteći da će ih eksplozivom ''dići u zrak'', a sjećanja na Mevlidovo ''rešetanje'' Američke ambasade u Sarajevu te skup Ravnogorskog četničkog pokreta u Banjoj Luci su još svježa, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović uvjerava nas da je sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća.

"S obzirom na to kakva je politička situacija i na retoriku kakva se koristi te na ukupan ambijent, možemo biti zadovoljni sigurnosnom situacijom u BiH", kazao je Sadik Ahmetović novinarima na pauzi u radu dvodnevne konferencije "Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH. Ahmetović je kazao kako su trenutni prioriteti organizirani kriminal, korupcija i terorizam, ali i pored ponovljene konstatacije da je sigurnost na zadovoljavajućem nivou, iznio je i niz problema:

"Najveći problem je neusvajanje budžeta, što svakako utječe na poboljšanja u opremanju policijskih struktura. Sadašnji kriminalci i organizirane grupe vrlo vješto koriste nove tehnologije i neusvajanje budžeta svakako može usporiti njihovo praćenje", kazao je Ahmetović.

Predsjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić, za razliku od Ahmetovića, bila je kritičnija kada je sigurnost u pitanju te se obrušila na Ministarstvo sigurnosti i sigurnosne agencije. Posebno je kritikovala činjenicu da je Parlament BiH posljednji dobio zvaničnu obavijest o terorističkom napadu na Američku ambasadu te uputila kritike na neke od izmjena zakona koje su predviđale operativno uključivanje ministarstva u rad sigurnosnih agencija.

"Na današnjoj konferenciji imamo situaciju da je direktor SIPA-e Mirko Lujić imao amandman i komentare na izvještaj koji je podnio ministar sigurnosti, što samo po sebi dosta govori. Ministar je pokušao progurati neke zakone bez konsultovanja sa svim potrebnim akterima, i moram reći da takvi zakoni nikada neće dobiti potporu u Parlamentu", kazala je Majkić, a na pitanje o konkretnim propustima u sigurnosti, ponovno se dotakla Maoče i Mevlida:

"Da je Maoča ozbiljno shvaćena, pitanje je da li bi se desili Bugojno i napad na Američku ambasadu u Sarajevu", kazala je.

Komentirajući neslaganja sa mišljenjem Lujića, direktora SIPA-e, iznesenim i na konferenciji čiji je cilj da se putem dijaloga s predstavnicima institucija sigurnosti u BiH sagledaju postignuća, problemi te prijedlozi i mjere za jačanje uloge institucija koje su angažirane u stvaranju povoljnijeg sigurnosnog okruženja, Ahmetović je imao niz kritika.

"Lujić se sada probudio, deset dana prije isteka mandata. Njegov zvanični izvještaj dio je i ovoga što sam ja danas predočio. Ako je to tako loše kao što on kaže i ako nije učinjeno dovoljno, onda je trebao podnijeti ostavku", kazao je Ahmetović.

Sjednica je nastavljena i trajat će do sutra, a i najvećem laiku jasno je da će njen rezultat, kao i brojnih dosadašnjih, biti potrošen novac iz ionako mršavog budžeta, a dok god se o sigurnosti bude govorilo kao o političkom problemu i dok se preko sigurnosnih službi budu tjerali inati i dobijali politički poeni, pitanje opće sigurnosti bit će isključivo pitanje sreće da se ne nađete u blizini nekog novog Mevlida.