BiH
16

"Mirno spavaj, Slavojka": Svjedočenje Višegrađanke na suđenju Jovanu Popoviću

Klix.ba
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ustvrdila da je optuženi Jovan Popović bio prisutan kada je u maju 1992. njen otac odveden iz kuće u višegradskom naselju Rodića Brdo.

Svjedokinja S-4 je ispričala da je svog oca posljednji put vidjela 29. maja 1992. godine, kada je do njene kuće "crvenim automobilima" došla grupa Milana Lukića.

"Milan nam se predstavio. Drugi je bio neki Obrenović iz Srbije, a s njima je bila i djevojka plave kose... Zalupali su na vrata. Otac je izašao… Onda su mene i majku izveli", kazala je svjedokinja.

Ona je navela da su oni tražili njenog oca po imenu i prezimenu, iako se nisu poznavali. Ispred kuće, kako je dodala, vidjela je svog komšiju Jovana Popovića, koji se, kako je rekla, čas obraćao njenim roditeljima, čas Milanu Lukiću.

"Nas kao da je tješio. A Lukiću je govorio tiho i ja ga nisam čula… Odveli su mog babu, kao na ispitivanje. Majka je odmah pala i počela je plakati. Ja sam bila šokirana", prisjetila se S-4.

Ona je naglasila da je njen otac bio civilno lice i da nije bio stranački angažovan.

"Popović je ušao s nama u kuću. Telefonom je nazvao svoju suprugu Slavojku i rekao joj da sada može mirno spavati, sada kada mog oca više nema", prisjetila se S-4.

Popović je optužen da je bio u grupi vojnika predvođenih Milanom Lukićem, koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo, te odveli nekoliko civila u višegradsku policijsku stanicu, od kada im se gubi svaki trag. Na teret mu je stavljeno da je izvršio pljačku u Rodića Brdu i drugim selima.

Haški sud je Lukiću zbog zločina počinjenih u Višegradu izrekao doživotni zatvor.

Prilikom unakrsnog ispitivanja svjedokinja S-4 je rekla kako optuženog nikada nije vidjela naoružanog, te kako nikada nije čula da je on nekoga maltretirao ili udarao.

Svjedokinja je ispričala da je od komšija čula da je bilo i drugih odvođenja mještana Rodića Brda tokom juna 1992. godine.

“Kada sam pričala sa žrtvama, svi kažu da je Jovan Popović bio prisutan kad su drugi ljudi odvođeni. Čula sam i da je pljačkao”, kazala je S-4.

Ona je rekla da je u junu 1992. godine napustila Višegrad zajedno s majkom, te da za sudbinu oca nikad ništa nije saznala.

“Nakon rata sam razgovarala sa komšinicom koja je rekla da je srela Popovića i da joj je on poručio kako će mom bratu otkriti gdje su kosti moga oca ukoliko mu plati 10.000 eura”, ustvrdila je svjedokinja.

Odbrana je pitala S-4 zbog čega se njena izjava pred Sudom BiH razlikuje od one koju je u martu 2008. godine dala istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na što je ona odgovorila kako se tada nije mogla sjetiti svih detalja jer je bila u teškoj psihičkoj situaciji.

Novi svjedok Optužbe bit će saslušan na ročištu zakazanom za 2. decembar, prenosi BIRN - Justice Report.