BiH
255

Mirno!: Nekadašnji kadeti postrojili se na Policijskoj akademiji nakon 30 godina

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 50 nekadašnji učenika 12. klase Škole unutrašnjih poslova generacije 1981.-1985. okupilo se danas u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na Vracama kako bi obilježili 30. godišnjicu mature. Suze radosnice, graja i smijeh vratili su ih u srednjoškolske dane kada su se u ovoj ustanovi obrazovali i odgajali za budućnost.

Safet Felić je bio jedan od ovih učenika. Kada je završio osnovnu školu aplicirao je na Vazduhoplovnoj akademiji u Baogradu, ali nije bio primljen. Potom je aplicirao za Policijsku akademiju i primljen je. Posao policijskog službenika obavljao je 3,5 godine i tada je otišao u invalidsku penziju iz zdravstvenih razloga.

"Bilo je mnogo lijepih trenutaka. Svi smo bili nestašni, ali bilo je lijepo - škola, izlasci, djevojke, druženje. Bilo je i 'foleritisa', kao bolovi u stomaku, epidemija i slično. Svi su mi profesori ostali u lijepom sjećanju, a posebno Asim Nuhodžić zvani Nuto, koji je predavao predmet Narodna odbrana", rekao je u razgovoru za Klix.ba Felić koji je na okupljanje došao iz Švicarske gdje je na privremenom radu.

Tokom školovanja najviše se družio sa Zijadom Vejzovićem koji je iz Kladnja. Svoj radni vijek Vejzović je proveo u policijskoj uniformi u Kladnju, a otišao je u penziju 1. septembra ove godine.

"Pokušao sam prvenstveno biti čovjek, mada je to teško u sadašnje vrijeme. Odrađivao sam poslove najbolje što sam mogao i ljudi iz sredine u kojoj sam radio bili su zadovoljni", kazao nam je Vejzović.

Iz perioda školovanja nosi samo lijepe uspomene.

"Doći ovdje sa 15 godina i otići punoljetan značilo je mnogo. Dijelili smo dobro i zlo, izlazili skupa, sa dozvolom i bez dozvole. Svi profesori su bili brižni i korektni prema nama. Nikada se nisam pokajao što sam upisao Akademiju jer sam to želio od prvog osnovne. Čak sam završio i godinu dana zanata kada me nisu primili, ali sam se vratio naredne godine i uspio", rekao je.

Zijo Ćatić je jedan od organizatora ovog okupljanja, koji već godinama radi kao odgajatelj u JU Djeca Sarajeva.

"Mi smo bili najbolja klasa koja je izašla iz ove škole. Te 1981. godine na konkurs se prijavilo 4.100 kandidata, a primljeno ih je samo 147. Neko se navikao na internat, neko nije mogao, pa nas je ostalo 123. Ono što je najvažnije jeste da to nije bila samo obrazovna ustanova, već i odgojna. Tu smo došli kao djeca, a otišli smo odgojeni, te fizički i psihički spremni", rekao je Ćatić.

Cimer mu je bio Alija Jašarević, vlasnik zaštitarske agencije, s kojim je pravio nestašluke.

"Naši odnosi su bili na visokom nivou. Najinteresantnije je bilo pobjeći neprimijećeni u grad, pogotovo ako ste imali simpatiju, i vratiti se neprimijećeni. Ako primijete da vas nema, onda je slijedila kazna, a to je ribanje podova hodnika i wc-a dva-tri dana. Vodilo se računa o pravilima i disciplini", kazali su Zijo i Alija koji su i danas ostali u dobrim odnosima.

Prisjetili su se kako im je najmlađi kolega imao 13 godina i osam mjeseci, a najstariji 17 godina i jedan mjesec. Svakog je čekao posao po završetku škole. No, nisu svi ostali policijski službenici. Neki su napredovali, neki promijenili profesiju, odselili van BiH, a petero ih je preminulo i umrlo.

No, danas su odlučili da slave život, druže se sa svojim profesorima i podijele svoja životna iskustva. Nakon postrojavanja na igralištu Policijske akademije, ušli su u amfiteatar gdje je uslijedilo predstavljanje, odnosno kratka priča o onome što su postigli nakon 30 godina, a druženje će nastaviti u jednom sarajevskom restoranu.