Svi su pozvani
454

Mirni protesti u znak podrške palestinskom narodu u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Palestina je ispit za čovječanstvo, poručuju inicijatori mirne šetnje za Gazu, Palestinu i Burmu, koja će biti održana u utorak, 20. novembra, u 12:30 sati, a počinje ispred BBI centra u Sarajevu. Kolona će proći do sebilja na Baščaršiji.

Ista šetnja u znak protesta planirana je i za petak, 23. novembar, u 15 sati, a okupljanje je ispred Begove džamije. Kolona će se kretati do spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Mirni protesti u znak podrške palestinskim civilima koji ginu u napadima izraelske vojske organizuju se širom svijeta dok iz pojasa Gaze iz sata u sat dolaze vijesti i srceparajuće fotografije ubijenih Palestinaca i palestinske djece.

U Gazi živi oko 1,7 miliona stanovnika, a više od pola ih je mlađe od 18 godina. Izrael je svoje snage iz pojasa Gaze povukao 2005. godine, ali su nastavili sa smrtonosnim zračnim napadima, ali i kopnenim akcijama za koje je, prema posljednjim informacijama, u pripravnosti 75.000 vojnika. Najmanje sedam članova jedne porodice, od kojih je četvero djece, poginulo je u nedjelju kad je njihovu kuću pogodila granata.