BiH
20

Mirni protesti u Zavidovićima: Radnicima Krivaje podršku dala i druga udruženja

Piše: E. M.
Radnici Krivaje na današnjim protestima (Foto: Zdici.info)
Radnici Krivaje na današnjim protestima (Foto: Zdici.info)
Radnici Krivaje Mobel su uz podršku članova drugih udruženja i građana Zavidovića danas prošetali ulicama te održali mirne proteste pred fabrikom, odakle su poslali jasnu poruku da ne žele odustati od svojih zahtjeva prema poslodavcu.

Razlog i današnjeg okupljanja radnika Krivaje Mobel, koji su dobili podršku od članova boračkih udruženja, demobilisanih boraca, penzionera i građana Zavidovića, je neispunjenje zahtjeva koje je poslodavac obećao ispuniti prema 800 uposlenika. Predstavnik Sindikata Krivaje Mobel Hajrudin Imširović za Klix.ba je kazao kako je poslodavac dužan i uposlenicima i državi te da se brojnim Aneksima samo produbljivala agonija ove uspješne firme.

"Današnjim okupljanjem nastavili smo ono što radimo već nekoliko dana, a to je mirni mimohod gradom i okupljanje na kapijama fabrike. Podršku u današnjoj šetnji dobili smo od brojnih institucija i udruženja pa je u konačnici bilo blizu 2.000 okupljenih koji su nam dali podršku u ostvarenju naših zahtjeva. Prije dva dana smo bili i ispred zgrade Općine Zavidovići gdje smo razgovarali sa načelnikom koji nam je obećao pomoć u svakom segmentu u kojem on može djelovati, pa vidjet ćemo šta ćemo dalje", kazao je Imširović.

Radnici Krivaje na današnjim protestima (Foto: Zdici.info)
Radnici Krivaje na današnjim protestima (Foto: Zdici.info)

Radnici Krivaje Mobel do sada su više puta imali zborove unutar firme, gdje su dogovarali dalje korake u cilju ostvarenja svojih zahtjeva, a održali su i nekoliko sastanaka sa predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje nisu došli do zajedničkog dogovora.

"Ja zaista ne mogu reći šta je sljedeće, mi održavamo redovne zborove uposlenika, ali očekujemo da neko sjedne i riješi problem Krivaje. Mi samo čekamo aktivnosti koje trebaju da se dogode izvan Zavidovića. Držimo se naših zahtjeva, Vlada FBiH ih nikad nije ispoštovala i došlo je do ovog stanja. Strpljenje je velika vrlina čovjeka pa ćemo još čekati", dodao je Imširović.

Uposlenici Krivaje Mobel u petak će ponovo imati okupljanje u krugu fabrike gdje će dogovoriti dalje korake, a svakodnevno se na kapijama realiziraju dežure radnika kako bi se sačuvala imovina, zbog čega je ulaz u fabriku zabranjen.