BiH
0

Mirni protesti Srba u Kalesiji i Tuzli

SRNA
Srpsko građansko vijeće (SGV) Kalesija najavilo je da će tokom dva naredna dana organizovati u ovom mjestu i Tuzli mirne protestne skupove, jer su nezadovoljni rješavanjem nagomilanih problema, kao i nerješavanjem uslova za održiv povratak Srba na područje kalesijske opštine.

Predsjednik SGV Živoin Miljanović rekao je da će mirni protest u Kalesiji biti održan sutra u podne ispred zgrade opštine, a u Tuzli u četvrtak, 24. septembra ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Miljanović je rekao Srni da opštinske vlasti Kalesije u posljednjih deset godina nisu ništa preduzimale da obezbjede najminimalnije uslove ostanka za oko 350 lica srpske nacionalnosti, koliko ih trenutno živi u svojim povratničkim mjestima. 

On je u pismu podsjetio načelnika opštine Kalesija Rasima Omerovića da ni jedan Srbin nije zaposlen u opštinskoj administraciji, da su putne komunikacije do srpskih povratničkih mjesta katastrofalne, te da nemaju čime obrađivati zemlju, iako imaju pojedinačno od 20 do 300 dunuma zemlje u svom vlasništvu. 

Miljanović je istakao da će srpski povratnici na protestnim skupovima zahtijevati da se hitno zaposli bar jedno lice srpske nacionalnosti u opštinskoj administraciji Kalesija, da se konačno riješi problem prilaza srpskom pravoslavnom groblju u povratničko naselje Gojčin, te da se SGV-u dodjeli prostor za nesmetan rad. 

Prema njegovim riječima, Srbi povratnici će zahtijevati da se formira komisija pri opštini Kalesija od lica srpske nacionalnosti iz reda povrantika, koja bi odlučivala o raspodjeli sredstava namjenjenih povratku Srba. 

Miljanović je istakao da je za održiv povratak Srba neophodno da se iznađe rješenje za dodjelu stočnog fonda, poljoprivredne  mehanizacije, plastenika i drugih stvari koje su potrebne za održiv povratak. 
Miljanović je izrazio razočarenje što ni bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nije reagovao na pismo povratnika iz Kalesije da im pomogne, kao ni sadašnji Valentin Inzko, koji nije odgovorio ni na pismo srpskih povratnika, a kamoli da se uključi, ili da izrazi zabrinutost za položaj Srba povratnika na podruje ove opštine. 

"Neka je visoki predstavnik visok do neba, mi ćemo tražiti svoja prava da opstanemo na ovom području, uprkos svim opstrukcijama opštinskih i kantonalnih vlasti, kao i dijela međunarodne zajednice", rekao je Miljanović.  

Ističući da se trenutno na području opštine Kalesija nalazi oko 350 Srba povratnika, Miljanović je rekao da je, prema podacima SGV, u 2007. godini na ovom području bilo registrovano 572 srpska lica, što znači da se zbog teških uslova povratka oko 220 Srba iselilo sa ovog područja. 

On je podsjetio da je prije rata na ovom području živjelo više od deset hiljada Srba.