BiH
0

Mirni protesti invalida ispred zgrade državnih institucija

FENA
Foto: A. Panjeta
Predstavnici Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini okupili su se danas ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu kako bi još jednom ukazali na hitnost ratificiranja Konvencije UN-a o pravima invalidnih osoba i uopće rješavanja statusa ove kategorije stanovništva.

Predsjednik Udruženja Aziz Tafro istaknuo je u izjavi za medije kako očekuje da će spomenuta konvencija biti ratificirana do kraja ovog mjeseca te da će se na taj način ostvariti pretpostavke za cjelovito rješavanje problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

  • U utorak su se predstavnici našeg udruženja susreli s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem koji nas je informirao o tome da će do kraja jula biti ratificirana Konvencija UN-a o pravima invalida, kazao je Tafro.

Napomenuo je kako očekuje da će ratificiranje spomenute konvencije omogućiti donošenje "krovnog zakona" na nivou BiH, uspostavu vijeća invalida i koordinacionog tima za implementaciju obaveza sadržanih u Konvenciji, te usaglašavanje entitetskog zakonodavstva u oblasti invalidske i socijalne zaštite.

Tafro je ocjenio kako su u BiH ugrožena gotovo sva prava invalidnih osoba, te da su pripadnici ove populacije diskriminirani u pogledu jednakih šansi kada je u pitanju zapošljavanje, obrazovanje ili stambeno zbrinjavanje.

U tom kontekstu podsjeća na neodrživost situacije u kojoj civilni invalidi, osobe s invaliditetom manjim od 90 posto, gube status invalida u koju kategoriju spadaju i gluhonijeme osobe.

U osvrtu na aktuelna dešavanja, predsjednik Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH pozvao je federalnog ministra za boračka pitanja da zaustavi proceduru donošenja zakona o reviziji, ustvrdivši kako se radi o diskriminirajućem aktu.

Na značaj identificiranja ključnih problema s kojima se susreću osobe s invaliditeom ukazala je i pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija, uz ocjenu kako je nakon ratificiranja spomenute konvencije neophodno pristupiti njenoj implementaciji.

Đuderija je izjavila kako jedna od obaveza iz tog domena podrazumjeva i utvrđivanje tačne stastistike u pogledu broja invalidnih osoba, a radi onemogućavanja manipuliranja takvim podacima.