BiH
0

Mirni protest zbog Dodika i Kovača

FENA
Udruženje "Žena-žrtva rata" i Savez logoraša BiH će 30. maja u 12.00 sati ispred zgrade Suda BiH održati mirni protest zbog stavova premijera RS-a Milorada Dodika o pitanju reforme policije te Odluke krivičnog odjela Suda BiH kojom je Radovan Stanković upućen na izdržavanje zakonske kazne u KPD Foča gdje je i izvršio ratni zločin, saopćeno je iz Udruženja.

U saopćenju se navodi kako je, na osnovu člana 116. Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera ministar pravde BiH Slobodan Kovač donio Pravilnik o kriterijima za upućivanje osuđenih osoba na izdržavanje kazne zatvora te Izmjenu i dopunu Pravilnika o kriterijima za upućivanje osuđenih osoba na izdržavanje kazne zatvora 7. septembra 2005 .godine.

Radovan Stanković se, stoji u saopćenju, nalazio u pritvoru tokom čitavog krivičnog postupka te je iz pritvorske jedinice Suda BiH upućen na izdržavanje kazne dugotrajnog zatvora u KPD Foča.

Žrtve-svjedoci, svjedoci očevici i porodice ubijenih okupljeni u Udruženju i Savezu logoraša su, tvrde u saopćenju, spriječili jednonacionalne zatvore 2005. ali tadašnji ministar pravde BiH Slobodan Kovač je iste realizirao kroz spomenuti Pravilnik.

Članovi Udruženja i Saveza pozivaju sve žrtve, svjedoke očevice i porodice ubijenih, nestalih i odvedenih da dođu pred zgradu Suda BiH u srijedu u 12.00 sati gdje će biti održan mirni protest, saopćeno je iz Udruženja "Žena-žrtva rata".