Goražde
0

Mirni protest protiv glavnog kantonalnog tužioca

FENA
U organizaciji Udruženja "Žena žrtva rata“ iz Sarajeva, danas je ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva u Goraždu održan mirni protest članica ovog, ali i brojnih drugih udruženja.

Na ovaj način izražen je protest zbog činjenice da, kako je istaknuto na skupu, kao glavni tužilac ovog kantona radi Lazar Draško, čovjek koji ima sumnjivu ratnu prošlost.

U prilog tome na protestu na koji su učesnici stigli noseći transparente i fotografije ubijenih i nestalih Bošnjaka, istaknuto je da je Lazar Draško bio ratni poručnik te ratni tužilac koji je procesuirao, odnosno uzimao izjave, sudio, pa čak i fizički zlostavljao zarobljene civile nesrpske nacionalnosti i pripadnike Armije RBiH, od kojih su neki preživjeli, dok se mnogima gubi svaki trag.

"Želimo međunarodnoj zajednici, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti te pravosudnim organima ukazati na činjenicu da takav čovjek obnaša funkciju glavnog kantonalnog tužioca u Goraždu. Uz sve to bio je i svjedok odbrane zloglasnom Milanu Lukiću u procesu Štrpci te pisao odbranu Slobodanu Miloševiću. S obzirom na to da mu mandat ističe, od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH tražimo da ga ne imenuje ponovo na ovu dužnost, da mu zabrani rad u pravosuđu i upravi te da ga Tužilaštvo procesuira“, kazala je predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić.

Gdje su nestali zarobljeni civili koje je Lazar Draško procesuirao, koliko je postupaka pokrenuo protiv ratnih zločinaca srpske nacionalnosti od kada je imenovan na funkciju u Goraždu, gradu koji je krvario u ratu, samo su neka od pitanja koja su danas ostala bez odgovora jer Lazar Draško se danas nije pojavio.

Učesnicima protesta obratio se jedino kantonalni tužilac Mirsad Bilajac koji je potvrdio da Lazar Draško danas nije došao na posao.

"Glavni kantonalni tužilac nije tu. Što se tiče navoda koji mu se stavljaju na teret, nisam nadležan da bilo šta kažem. Postoji Visoko sudsko i tužilačko vijeće, državno i federalno tužilaštvo koji o tome odlučuju“, kazao je Bilajac, nakon čega su se učesnici protesta razišli.

Pored članica Udruženja "Žena žrtva rata“ protestu su prisustvovali i članovi brojnih drugih nevladinih organizacija te malobrojni građani Goražda kojima je upućena zamjerka što nisu došli u većem broju, jer u njihovom gradu u jednom od najznačajnijih pravosudnih organa radi čovjek koji je amnestirao Srbe za ratni zločin.