BiH
5

Protest ispred OHR-a: Mirno posmatrate šta nam se dešava kao što ste i u ratu

Piše: E. G.
Dvjestotinjak građana predvođenih predstavnicima Bošnjačkog pokreta BiH i BZK Preporod održali su danas ispred zgrade OHR-a mirni protesni skup podrške djeci i roditeljima iz Konjević Polja.

Prisutni su nosili transparente na kojima su bile poruke upućene OHR-u, OSCE-u i domaćim institucijama, a na kojima je istaknuto da se ovoj djeci mora dozvoliti da se obrazuju na svom jeziku i izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Prisutnima su se obratili predsjednik Preporoda, profesor. dr. Senadin Lavić, kao i predsjednik "Bošnjačkog pokreta BiH" Sejfudin Tokić.

"Ovdje smo da damo jasnu poruku domaćoj političkoj javnosti, a naročito ljudima iz OHR-a i OSCE-a, koji mjesec dana mudro posmatraju ove ljude i ovu djecu ovdje pod šatorima. Naši zahtjevi su jednostavni i nisu u proturječju sa evrospskim kulturnim i edukacijskom normama i vrijednostima. Samo tražimo da djeca iz Konjević Polja uče maternji jezik koji hoće, da u školi uče nacionalnu grupu predmeta koju oni hoće i da niko nikome u BiH ne nameće ni jezik, ni kulturu, ni historiju. Pored toga zahtijevamo da u Školskom odboru budu roditelji djece koja tamo pohađaju školu i da među nastavnim osobljem bude bar poneki Bošnjak", kazao je Lavić.

On je na skupu zatražio da institucije BiH, te OHR i OSCE u roku do 150 sati izađu sa jasnim rješenjem za učenike, ne samo iz Konjević Polja, nego sa područja cijelog entiteta RS u kojem se, kazao je Lavić, provodi deiskriminacija nad bošnjačkom djecom.

"Zahtijevamo da se lupa naučne kritičke javnosti usmjeri prema udžbenicima, naročito historije i geografije u entitetu RS i da vidite u kakvoj zemlji živimo. Javno kažem da udžbenici historije za deveti razred obmanjuju i Srbe i Bošnjake kada se u njima navodi da je Bosna stara srpska zemlja, da je Tvrtko I Kotromanić krunisan u Mileševi kod Prijepolja. To su laži", kazao je Lavić te dodao da se nada kako će OHR ove zahtjeve shvatiti ozbiljno, ali i da "imamo rješenje i da ova djeca neće biti ponižena".

Postupajući na ovakav način međunarodna zajednica, a naročito OHR i OSCE, otići će sa sramotom koju neće moći "oprati". Gledajući sve ovo i ne poduzimajući ništa, oni nastavljaju kontinuitet one međunarodne zajednice koja je u periodu agresije na BiH mirno posmatrala i saučestvovala u genocidu nad narodom kojem pripadaju djeca koja već više od mjesec dana spavaju pod šatorom, rečeno je na današnjem skupu.

"Ovo je naša zemlja i ovdje obećavamo da ćemo osloboditi BiH, svaki njen pedalj, od aparthejda i diskriminacije bilo kojeg djeteta, bilo koje nacije. Kada se otkopavaju nove grobnice i nova stratišta Bošnjaka, naša djeca ne mogu učiti bosanski jezik, a dobijamo nove optužbe da imamo islamizaciju u ovom dijelu BiH. Tu poruku nam šalju oni koji su u školama postavili ikone, kandila i u škole uveli krsne slave. Nećemo više dozvoliti srbizaciju i pravoslavizaciju naše djece u RS", kazao je Tokić.

On je dodao da će djeca koja su zajedno sa roditeljima protestovala ispred OHR-a nastaviti školovanje i da je taj problem riješen. Ne bude li to u Konjević Polju, taj dio BiH ćemo smatrati privremeno okupiranim, dodao je Tokić.

"Zar je Inzko mislio da će strpljenje Bošnjaka biti vječno? Neće! Možemo mi razgovarati i na drugačiji način. Očito da oni razumiju neki drugi jezik. Ali na bosanskom im jasno kažemo: Niste nam potrebni kao ćete samo zauzimati prostor i davati podršku retrogradnim politikama i onima koji su djelili BiH", kazao je između ostaloga Tokić.

Istaknuto je i to kako pitanje obrazovnog sistema u BiH generalno nije završeno. U slučaju Konjević Polje se krše i elementarna ljudska prava, kazao je Lavić.

"Neki iz Predsjedništva BiH recimo, mogu kazati da ovo ne spada u njihove ingerencije. Međutim, ne spada ovo ni u moje ingerencije, ni u vaše, ni svih ovih ljudi što su došli. Ali, ima nešto što se zove moralni kategoriški imperativ u nama što nam nalaže da se borimo za bilo čije dijete u ovoj zemlji, da ne bude diskriminirano i da mu niko ništa ne nameće. Sve institucije u BiH snose odgovornost za ovo", kazao je Lavić novinarima.

Na našu konstataciju da Konjević Polje nije jedini slučaj i da ovaj problem postoji u obrazovanju generalno, a naročito u RS, Lavić je kazao kako će se o tome razgovarati u Banjoj Luci na skupu koji će biti organiziran u ponedjeljak.

"Bit će govora o obrazovanju Bošnjaka u RS. Želimo pokazati da postoji cjelokupan sistem aparthejda i diskriminacije djece nesrpskog stanovništava", kazao je Lavić.

Grupa građana je nakratko tokom polusatnog skupa skandirala: Inzko lopove! Osim što je bilo vidno pojačano osiguranje zgrade OHR-a, iz te institucije nisu davali nikakav drugi znak da ih zanima ono što se dešava napolju.