BiH
83

Mirnes Kovač o napadima u Parizu: Samo mir i znanje mogu pobijediti nered i pakao

Piše: S. Č.
Mirnes Kovač
Mirnes Kovač
Komentar na sinoćnji teroristički napad u Parizu za naš portal dao je novinar i politički analitičar Mirnes Kovač. Kako je istakao, jedino mir i znanje mogu pobijediti pakao koji nameće globalni terorizam.

"Žalosno je, tužno i zastrašujuće da od svih prednosti, povezanosti, komunikacija, interakcija i svih drugih savremenih mogućnosti da izgradimo bolji i pravedniji svijet, zločinački umovi sve ove prednosti globalizirane civilizacije koriste za svoje crne agende i mračnjačke planove", rekao je Kovač za Klix.ba.

On smatra da se jedinom zdravim razumom mogu pobijediti ovakve pošasti.

"Možda će ovo zvučati idealistički, ali samo mir i znanje mogu pobijediti nered i pakao koji će nam donijeti globalni teroristi, a posebno oni zločini koji zločinački zloupotrebljavaju vjeru islam, ideju koja najviše promovira mir i pomirenje", zaključio je Kovač.

Kako je istakao kako svijet trenutno vodi rat protiv terorizma i taktike, s kojim se teško može izboriti.

"Ili ćemo svi živjeti u miru ili niko neće živjeti u miru. To je realnost globalizovanog svijeta. Desile su se jako velike kataklizme u tom svijetu i abortirani su demokratski procesi. Pitanje je kako će se intervencionizam završtiti. Danas smo svjedoci najbrutalnije zloupotrebe religije i to se dešava u središtu muslimanskog svijeta. U ovoj zloupotrebi ničije ruke nisu čiste i nema instant rješenja. Moraju se graditi nove strategije i rješavati problem dugoročno. U suprotnom možemo očekivati mutantnije oblike i gore probleme. Svjedoci smo iz ovog posljednjeg izbjegličkog vala da će ti problemi pokucati i na naša vrata. Nažalost danas je to Pariz, sutra može biti druga metropola ili naš grad, ulica, tramvaj, tržni centar itd... Dakle, problem moramo rješiti u korijenu inače ćemo svi živjeti u neizvjesnosti i nesigurnost", zaključio je Kovač.