BiH
0

Mirko Todorović izjasnio se da nije kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom danas pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, Mirko Todorović, koji je optužen za krivično djelo zločina protiv čovječnosti, izjasnio se da nije kriv.

Branilac Miloša Radića nije se danas pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji, te je zbog nepostojanja procesnih pretpostavki ročište za izjašnjenje o krivnji Miloša Radića zakazano za 12. juli.

Prema navodima optužnice, Mirko Todorović i Miloš Radić su u svojstvu pripadnika VRS-a 20. maja 1992. godine u selu Borkovac kod Bratunca u grupi zajedno s još četiri pripadnika VRS-a napali pucanjem iz pušaka 14 civila Bošnjaka koji su se skrivali u napuštenom kamenolomu nedaleko od sela Borkovac.

U optužnici se navodi da su pripadnici grupe vojnika VRS-a uhapsili spomenute civile, te da su ih poveli u koloni prema selu.

Prema tužbenim navodima, neko iz grupe pripadnika VRS-a je hicem iz vatrenog oružja usmrtio jednog civila nakon čega su navodno i ostali članovi grupe pristupili mučenju uhapšenih civila i oduzimanju njihovog novca i dragocjenosti.

Članovi spomenute grupe napadača su, prema navodima optužnice, civile odveli do obližnjeg potoka i tom prilikom ubili sedam civila, saopćeno je iz Odjela za ratne zločine Suda BiH.