Planovi se odnose na napredak
0

Mirko Šarović: Zaštita domaće proizvodnje je prioritet

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će prioritet tog ministarstva u narednoj godini biti zaštita domaćih proizvođača i obezbjeđivanje uslova da se na evropskom tržištu nađu ključni proizvodi i brendovi BiH.

On kaže da se planovi tog ministarstva odnose na dalji napredak BiH ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija članica bi mogla postati krajem 2013. godine, te EU.

"Ovo ministarstvo želi da bude lider u napretku i usvajanju evropske legislative", istakao je Šarović za "Pres RS".

Šarović, koji je i visoki funkcioner SDS-a, ocijenio je da nema razloga da BiH do 1. marta ne ispuni uslove iz evropske Mape puta, uključujući i dogovor u vezi sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić - Finci".

"Mislim da je najlogičnije i najrealnije rješenje ono koje ide ka asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH", naglasio je Šarović.

On je, govoreći o ulasku Hrvatske u EU za šest mjeseci, naveo da će i ta zemlja i BiH time bilježiti štetu, jer godišnja razmjena iznosi oko dvije milijarde eura, od čega Hrvatska u BiH izveze robu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

"Prema mojoj slobodnoj procjeni, veću štetu pretrpjeće Hrvatska i zbog toga bi trebalo da bude više zabrinuta. Ako mi ne dostignemo standarde do 1. jula, dostići ćemo ih do kraja 2013. godine ili koji mjesec kasnije. S druge strane, na tržištu BiH jedan broj hrvatskih proizvoda će da poskupi, čime neće biti konkurentni na tržištu", kaže Šarović.