BiH
19

INTERVJU / Mirko Šarović za Klix.ba: Rekonstrukcija Vijeća ministara je gubljenje vremena

Razgovarao: Ervin Mušinović
Sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem razgovarali smo o optužbama vlasti iz entiteta RS na račun Saveza za promjene, odnosima BiH sa susjedima i mogućnostima novih blokada, te sankcijama Energetske zajednice i uvođenju SBB-a u Vijeće ministara BiH.

Komentarišući optužbe SNSD-a Šarović je kazao za Klix.ba kako misli da bi ova politička stranka trebala da se bavim svojim poslom jer je očito kako to ne radi.

"Optužbe su na neki način alibi za nerad koji je vidljiv i golim okom u Republici Srpskoj. Optužbe su besmislene i ne vode ničemu dobrom kada su u pitanju odnosi u RS", rekao je Šarović.

Za razliku od SNSD-a veliki broj političara, privrednika i građana bez obzira na pripadnosti hvali rad Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čelu sa Mirkom Šarovićem.

On ističe da je važno da čovjek prije svega bude bez predrasuda i da se bavi svojim poslom, odnosno da se ne služi politikanstvom i političkim parolama.

"Mi znamo da značajan broj ljudi provede svoj mandat bazirajući se isključivo na određene političke floksule i parole, a najmanje se dotiče svog posla. Ja nastojim da radim najbolje što mogu svoj posao. Nastojim da pomognem privredi, malim i srednjim preduzećima bez obzira da li se ona nalaze u Banjoj Luci, Mostaru ili Sarajevu", rekao je Šarović.

Moramo odmah početi raditi jer sankcije su na pragu

Šarović je kazao kako je Energetska zajednica prema BiH primjenila "mekše" sankcije koje nisu direktne i koje se ne primjenjuju odmah.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Moramo odmah da zasučemo rukave i počnemo raditi jer sankcije su tu na pragu. Evropska komsija je pozvana da u zavisnosti od našeg napretka odobrava i skraćuje sredstva za različite projekte posebno u oblasti gasa. Već u ponedjeljak kod nas je direktor Energetske zajednice i tu će biti svi drugi relevantni faktori u energetskom sektoru, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić", kazao je Šarović.

On je istakao kako je kašnjenje projekta dalekovoda koji bi trebao regionalno povezati Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a koji je trebao biti potpisan na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, rezultat tih "mekših" sankcija.

"Niko u Briselu neće reći da BiH ima sankcije, ali ako znamo da se krak sa Crnom Gorom i Srbijom uveliko planira i priprema za rad, a da se na bh. strani ne dešava ništa onda treba da se zamislimo. Vjerovatno će krenuti i aktivnosti na našoj strani kada pokažemo dobru volju", kazao je Šarović.

Istakao je kako BiH ima vrlo dobru pokrivenost uvoza izvozom i da ona iznosi oko 70 posto, a što je iznenađujuće s obzirom na evropske standarde.

"Akcenat bih stavio na neke zemlje sa kojim BiH može ostvariti značajan ekonomski napredak. To je prije svega Rusija sa kojom imamo strašan debalans jer uvozimo velike količine plina i nafte, a izvozimo vrlo malo lijekova, voća i povrća", rekao je Šarović.

Zbog naše nesposobnosti da unaprijedimo pitanje viznog režima s Kosovom gubimo milione KM

Šaroviće je kazao kako BiH može unaprijediti i ekonomsku saradnju sa susjednim državama, Republikom Turskom, te sa Kosovom.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Postoji prostor za trgovinske odnose s Kosovom gdje posljednjih mjeseci gubimo više miliona KM zbog nekih proceduralnih pitanja i naše nesposobnosti da unaprijedimo pitanje viznog režima. Privrednici s Kosova nisu baš raspoloženi da na vizu čekaju dva mjeseca, to je za njih ponižavajući", rekao je Šarović.

On je dodao kako se nada da u budućnosti susjedi neće blokirati bh. proizvode s obzirom da BiH ima dobru ekonomsku saradnju sa Hrvatskom i Srbijom.

"Srbija i Hrvatska su drugi, odnosno treći vanjskotrgovinski partner BiH i samo je ispred njih Njemačka. To znači da imamo razmjenu roba na visokom nivou", kazao je Šarović.

No, istako je i da ove dvije države mnogo uvoze u BiH, ali da primaju mnogo manje bh. roba.

"To moramo popraviti. Susjedi na neki način naše tržište shvataju kao laku i dobru priliku na kojem mogu da plasiraju mnogo roba, a da ne uzmu mnogo. Mi želimo nešto drugačije, odnosno da od nas kupuju mnogo više i da nas prihvate kao ravnopravnog i stabilnog partnera. To je moj stav i tako nastupam kad god razgovaram sa kolegama iz Hrvatske i Srbije. Oni moraju sa mnogo više respekta da gledaju na ekonomske odnose s BiH i da ulažu u ovu zemlju", rekao je Šarović.

Javnost se navikla da se samo razgovara o izbacivanju ili ubacivanju ove ili one stranke u vlast

Na pitanje kako komentariše mogućnost rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno ulaska Saveza za bolju budućnost u koaliciju na državnom nivou, odgovorio je da je generalno protiv rekonstrukcije izvršne vlasti na bilo kojem nivou, ako za tim nema prijeke potrebe.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Mislim da je to loše. Da bi bili privlačni bilo kome da dođe u ovu državu, on mora doći u zemlju sa stabilnim institucijama. Kod nas se javnost navikla da ni o čemu drugom ne razgovaramo nego o rekonstrukciji vlasti, izbacivanju i ubacivanju ove ili one stranke iz vlasti", kazao je Šarović.

Dodao je da je to za njega gubljenje vremena, ali da smatra kako je u entitetu Federacija BiH potrebno vlast formirati sa što širom koalicijom.

"U ovom trenutku sam zadovoljan saradnjom sa kolegama u Vijeću ministara BiH i ne vidim prijeku potrebu za rekonstrukcijom. Ne bih da ulazim u odnose različitih političkih stranaka jer to je već na nivou političkih lidera. Čini mi se da ovo Vijeće ministara BiH ima potencijala i ne vidim prijeku potrebu za takvim nečim", zaključio je Šarović.