BiH
65

Mirko Šarović: Kriv sam jer sam previše radio na jačanju države BiH

Anadolija
Mirko Šarović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prošlo je 30 dana od roka za stavljanje na dnevni red inicijative kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za moju smjenu, rekao je danas prije početka sjednice Vijeća ministara ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Naravno da sam ja tu na sjednici Vijeća ministara i propratit ću sve to, a svoj stav o tom pitanju rekao sam ranije. Dokle god je Srpska demokratska stranka (SDS) član šestorke i ja sam ministar. Ukoliko to bude političko pitanje i ostatak partnera ne želi da vidi SDS u tome, uredu, ne moramo biti dio šestorke. Ali, ukoliko se povede rasprava o određenim pitanjima rada zamjenika ministara i mene, ja sam tu da to argumentovano branim", naglasio je Šarović, dodavši kako do sada nije čuo nijedan argumentovan razlog za njegovu smjenu.

Osvrnuvši se na tvrdnje kako njegova smjena dolazi zbog toga "što je previše radio na jačanju BiH kao države", Šarović je istakao kako je njegov rad u Ministarstvu bio drugačiji od rada njegovih prethodnika.

"Pokazao sam da ovo ministarstvo može biti od koristi svim građanima u ovoj zemlji, svakom entitetu, ne forsirajući bilo koji dio BiH. To i jeste zadatak Ministarstva vanjske trgovine i ja sam taj posao radio u punom kapacitetu i radit ću do posljednjeg dana kad budem ministar", poručio je Šarović.

Ministar prometa i komunikacija BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Damir Hadžić je kazao da se Vijeće ministara neće izjašnjvati o ovom pitanju, jer Vijeće nije ni imenovalo bilo kojeg od ministara.

''Nelogično je da Vijeće donosi odluku o bilo kojem od svojih ministara, jer procedura je takva da mandatar predlaže članove kabineta, koji nakon toga idu na potvrđivanje Parlamentarnoj skupštini BiH", pojasnio je Hadžić, dodavši da očekuje da predsjedavajući Vjekoslav Bevanda danas precizira "da li podnosi zahtjev i donosi odluku o razrješenju prema Parlamentu, ili ostaje pri inicijativi koja i zakonski i ustavno može biti osporena".

Sjednica Predsjedništva SDP BiH bit će održana danas nakon sjednice Vijeća ministara, rekao je Hadžić, dodavši kako će tada saopštiti javnosti kakva je odluka SDP-a kada je riječ, ne samo o Mirku Šaroviću, već i o statusu SDS-a, dakle, da li je i dalje dio parlamentarne većine ili ne.

Protiv inicijative za smjenu ministra Šarovića su poslanici Stranke demokratske akcije, (SDA) potvrdio je potpredsjednik te stranke Šefik Džaferović.

"Kako god da se stvari budu odvijale, da li će Vijeće ministara danas reagirati po ovom pitanju ili ne, SDA će glasati protiv smjene ministra Šarovića i zamjenika ministara iz SDS-a. Mi smatramo da godinu dana prije izbora nije vrijeme da se bavimo ponovo prekompozicijama vlasti na bilo kom nivou u BiH", poručio je Džaferović.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović potvrdio je da će HDZ podržati zahtjev SNSD-a za smjenu Šarovića.