BiH
112

Mirko Pejanović: Na referendum je normalno izlazilo i srpsko stanovništvo

Piše: M. N.
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prije 23 godine stanovnici BiH koja se tada nalazila u sklopu SFRJ izašli su na referendum kako bi se izjasnili o tome da li žele ostati u Jugoslaviji ili žele samostalnu državu. Za izjašnjavanje imali su dva dana - 29. februar i 1. mart. Na referendum je izašlo 63,6 posto građana i glasalo ZA. Prof. dr. Mirko Pejanović prisjetio se za Klix.ba tog vremena.

"Sjećam se dobro kada se raspisao referendum. Građani su izlazili jer su bivše republike omogućile izjašnjavanje o statusu države, odnosno republike, i političkoj budućnosti. Skupština RBiH je donijela takvu odluku i 99 posto građana koje je izašlo izjasnilo se pozitivno na referendumsko pitanje koje je opredijelilo ne samo status države, nego i njen karakter, a ono je glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu državu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'. Narodi su dobili određene ustavne i političke ravnopravnosti i u tom procentu od 64 posto nalaze se pripadnici svih naroda. U svim multietničkim gradovima srpsko stanovništvo je izlazilo normalno na referendum i izjašnjavalo se", rekao je Pejanović za naš portal.

Naša zemlja i njeni narodi dobili su nezavisnost, suverenost i mogućnost da odlučuju o svom životu i razvoju i da budemo ravnopravni s drugim evropskim zemljama. Međunarodno je priznata, te primljena u Ujedinjene narode. No, BiH i njeni građani nisu imali mogućnost uživati u toj samostalnosti. već 1. marta krenuli su nemiri, ubistva, ranjavanja, netrpeljivosti. Uskoro je glavni grad BiH opkoljen i rat je počeo bjesnjeti. Zaustavljen je Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine.

"BiH jeste zemlja koja se zbog posljedica rata u svom aspektima društvenog razvoja i aspektu socijalnih i etničkih podjela, sporo razvija, ali ona ima svoju samostalnost i u toj samostalnosti se može dalje razvijati i razvijat će se. Njen put su sada integracije u Evropsku uniju i NATO savez gdje će naša država biti demokratska, sekularna, zemlja ekonomskog prosperiteta kao i sve države EU", rekao je Pejanović.

Uprkos tome što su se godinama potencirale priče o otcjepljenju entiteta Republika Srpska ili stvaranju trećeg entiteta, prof. dr. Pejanović vjeruje da do novih podjela ili destrukcije države neće doći, te da će naša zemlja ubrazno krenut ka svom evropskom putu.

"BiH će zasigurno ući u EU i u tom smjeru će ići ubrzano te postati članica Unije, pogotovo nakon što je EU izrazila novi pristup BiH. Koliko će BiH unutar sebe mijenjati unutrašnje političko ustrojstvo kako bi bilo efikasnije, racionalnije i funkcionalnije ostaje da se vidi, a to može uslijediti tek onda onda kada BiH usvoji evropske standarde, počne pregovore za članstvo, a zato treba vremena jer je unutrašnji konsenzus političkih snaga u BiH upitan. Ali za dalju podjelu ili destrukciju države BiH nema mjesta. Neki su pokušavali, ali su se suočili s nemogućnošću jer bh. država nije samo izraz volje njenih naroda i građana nego je ona izraz i geopolitičkog okvira koji je ustanovljen Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Pejanović.