Povelja u pravim rukama
0

Mirko Pejanović dobitnik Zlatne ahdname

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Udruženje bosansko-turskog prijateljstva Bosfor uručilo je danas u Sarajevu povelju Zlatna ahdnama ratnom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirku Pejanoviću.

Predsjednik ovog udruženja Rizvan Halilović rekao je da se ova povelja dodjeljuje u spomen na ahdnamu koju je sultan Mehmed II dao fra Anđelu Zvizdoviću 1463. godine.

"Sa zadovoljstvom ističem da je prvi dobitnik ovog priznanja rahmetli Alija Izetbegović, a drugi je uvaženi profesor Mirko Pejanović koga smo imali prilike dobro upoznati kao člana ratnog Predsjedništva RBiH, člana Srpskog građanskog vijeća (SGV) i dekana Fakulteta političkih nauka", istakao je Halilović.

Profesor Pejanović je izjavio da će mu ova nagrada biti novi poticaj da ne posustane u borbi za ostvarivanje ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.

"SGV koji sam predvodio do unazad godinu dana uložio je veliki napor da se pomogne u ostvarivanju prava na povratak i ono je u značajnoj mjeri i ostvareno. Ti ljudi koji su se vratili su garant suživota i tolerancije za koju smo se borili, pod pretpostavkom da država BiH postane garant ekonomskog razvoja i ljudskih prava", dodao je Pejanović.

U ime udruženja Bosfor, Pejanoviću je povelju uručio fra Luka Markešić.

"Ahdnama iz 1463. godine je na našim prostorima poznata kao Magna karta libertatum ili Povelja slobode. Mislim da je dodjeljivanje ove povelje Mirku Pejanoviću sasvim opravdano jer on je oličenje svega onoga što je u to vrijeme značila ova povelja", zaključio je Markešić.