BiH
0

Mirko Lujić oštetio budžet za više od 9.000 KM

SRNA
Mirko Lujić
Mirko Lujić
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Mirka Lujića tereti da je zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenja i tako oštetio budžet BiH za 9.325 KM.

Iz Suda BiH saopšteno je da se u optužnici navodi da je Lujić od oktobra 2008. do juna 2010. godine, u svojstvu direktora SIPA-e, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, te protivpravno, koristeći uvećane naknade na ime smještaja, drugome omogućio pribavljanje imovinske koristi.

Mediji su ranije prenijeli da su u revizijama rada SIPA-e za prethodne godine i državni revizori upozorili na Lujićevo rasipništvo, koji je sebi kao direktor mjesečno isplaćivao 1.000 KM za zakup stana iako mu je po zakonu pripadalo maksimalno 498 KM mjesečno za ove namjene.

Nakon nalaza revizije, Lujić je ponudio da nezakonito uzeti novac vrati u roku od tri godine, što direktor SIPA-e Goran Zubac nije htio da prihvati.

Zubac je, insistirajući da budžetski novac odmah bude vraćen, naredio podnošenje krivične prijave protiv Lujića na osnovu koje je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Kao glavni inspektor SIPA-e Mirko Lujić je penzionisan 15. juna prošle godine zbog navršenih 40 godina radnog staža.

Rješenje o Lujićevom penzionisanju potpisao je Zubac, aktuelni direktor SIPA-e, koji je svog prethodnika na funkciji i prijavio Tužilaštvu BiH zbog počinjene zloupotrebe položaja.