BiH
22

Miralem Galijašević zvanično novi premijer ZDK

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je prihvatio prijedlog SDA te je za premijera Vlade ZDK imenovan Miralem Galijašević.

Predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić je nakon konsultacija sa zamjenicima predsjedavajućeg imenovala Miralema Galijaševića za premijera Zeničko-dobojskog kantona i to nakon što je Kantonalni odbor SDA dostavio zvanične prijedloge za imenovanje mandatara i ministara za pet ministarstava, koliko je pripalo ovoj stranci.

Novoizabrani premijer Zeničko-dobojskog kantona u roku od najmanje sedam dana prije sjednice Skupštine predsjedavajućoj Skupštine treba dostaviti prijedlog kandidata za ministre, nakon čega će Komisija za izbor i imenovanje utvrditi prijedlog o potvrđivanju Vlade ZDK.

Kako je naš portal ranije pisao, SDA je za pet ministarskih pozicija predstavila svoje kandidate, a imenovanje za dvije ministarske pozicije obavio je i HDZ, međutim, čeka se i zvanična potvrda KO HDZBiH. Kantonalni odbor DF-a donio je odluku za svoje ministre u tri resora, ali se čeka potvrda od stranačkog predsjedništva, kako bi se zvanično objavila i njihova imena.

Galijašević je rođen 1955. godine u Maglaju i diplomirani je ekonomista koji je veoma uspješno vodio Vladu Kantona u periodu 2006.-2010., te je u tom periodu napravljena stabilizacija budžeta i socijalnih prilika u ZDK. Od 2010. do 2012. godine Galijašević je bio na čelu Skupštine ZDK, a glasovima SDP-a i stranke Radom za boljitak smijenjen je sa pozicije predsjedavajućeg Skupštine ZDK. Njegove stranačke kolege su uvjerene da će i ovaj put uspjeti napraviti stabilizaciju i pozitivne rezultate u svom mandatnom radu, s obzirom na to da je već vodio Vladu ZDK u svom političkom angažmanu.