Pravoslavci slave Božić
0

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Pravoslavci danas proslavljaju Božić - najradosniji hrišćanski blagdan - dan Rođenja Isusa Hrista. Praznuje se tri dana.

Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i tako se objavljuje dolazak Božića i slavlja.

Kod pravoslavaca Božić je blagdan sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu pogače bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

Prema narodnim običajima, Bogu se prinosi žrtva, odnosno kolje se prase ili jagnje.

Božić se smatra porodičnim blagdanom i običaj je da se porodica u veselju okuplja oko trpeze. To je blagdan istinske sreće, ljubavi, praštanja i pravde.

Ekipa portala Sarajevo-x.com svim pravoslavcima čestita veliki blagdan uz želju da ga proslave u porodičnoj sreći i u miru i radosti. Neka nas i ovaj praznik podsjeti na različitosti koje su najveće bogatstvo naše zemlje, jer upravo to bogatstvo trebamo uvažavati i njegovati.

Mir Božiji, Hristos se rodi!