BiH
0

MIP Srbije bez reakcije na pisanje "Fokusa" o nagodbi s Karadžićem

FENA
U Ministarstvu inostranih poslova Srbije danas nisu željeli da komentiraju pisanje banjalučkog lista "Fokus" da se u arhivu Ministarstva u Beogradu nalazi ugovor između američkog izaslanika Ricarda Holbruka i Radovana Karadžića, kojim je haškom optuženiku obećano oslobađanje od gonjenja Haškog tribunala u zamjenu za povlačenje iz politike.

"Nadležne službe ministarstva će provjeriti ove tvrdnje" rečeno je Tanjugu u direkciji za informiranje.

"Fokus" je prenio izjavu Vlade Nedeždina, bivšeg šefa kabineta ministra inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Milana Milutinovića da se u Ministarstvu u Beogradu nalazi ugovor po kome se tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Karadžić oslobađa odgovornosti pred Haškim tribunalom, a da njegova Srpska demokratska stranka (SDS) neće biti zabranjena.

Zauzvrat, Karadžić se obavezao da će se povući iz političkog života i da neće uticati na izabrane predstavnike u Bosni i Hercegovini, rekao je Nadeždin.

Nadeždin je napomenuo da su Karadžić i Holbruk dokument potpisali prije Dejtonskog sporazuma krajem 1995. i da ga je on lično vidio.

Ovu informaciju potvrdio je i bivši ministar inostranih poslova RS-a Aleksa Buha rekavši za "Fokus" kako je bio jedan od svjedoka i potpisnika sporazuma, koji je urađen pod pokroviteljstvom Holbruka, tadašnjeg izaslanika predsjednika i državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Balkan.

Buha je kazao da se sjeća teksta sačinjenog u tri tačke, koji su pored njega potpisali Karadžić, tadašnji predsjednik Skupštine RS-a Momčilo Krajišnik i potpredsjednica RS-a Biljana Plavšić, a kao svedoci su potpis na dokument stavili tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i Milutinović.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Krajišnika i Plavšićku na višegodišnje kazne zatvora zbog njihove uloge u ratu u BiH, Milošević je umro u zatvoru pritvorske jedinice Tribunala dok Milutinoviću traje u Haagu suđenje pod optužbom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

"Fokus" je u srijedu objavio faksimil sporazuma Karadžić-Holbruk, u kome je između ostalog precizirano da će najtraženiji haški optuženik u zamjenu za povlačenje iz javnog života biti preseljen na usmeno dogovorenu lokaciju, na teritoriji RS-a ili SRJ i dobiti 600.000 dolara u lokalnoj valuti, predviđenih za troškove života za period od šest godina.

Ambasador Holbruk i administracija u Vašingtonu negiraju da je sa Karadžićem postignuta nagodba.

"To je potpuno netačno" rekao je sinoć novinarima portparol Stejt diparmtenta Šon Mekormak.

"SAD nisu i neće stajati po strani i dozvoljavati ratnim zločincima da izmaknu ruci pravde. Nastavit ćemo da insistiramo na njegovoj predaji Haagu kako bi izašao pred lice pravde za zločine koje je počinio", dodao je Mekormak

Portparol je napomenuo da su zvaničnici Stejt dipartmenta ovim povodom kontaktirali Holbruka koji je također rekao da je riječ o lažnoj informaciji.

Vezani članci