Trošenje budžeta
0

MIP "probio" planirane troškove

SRNA
Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH zatražilo je od Savjeta ministara dozvolu za rekonstrukciju ovogodišnjeg budžeta, jer su na nekim stavkama "probijeni" planirani troškovi u prvih šest mjeseci, pišu "Nezavisne novine".

Prema izvještaju o izvršenju budžeta MIP-a BiH za prvih šest mjeseci, na nekim stavkama "probijen" je plan i po 300.000 KM, a najviše se trošilo za putne troškove, selidbe diplomatskog osoblja, zakup, reprezentaciju i plaćanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

"Tako su, prema ovom izvještaju, putni troškovi probijeni za 260.220 KM, pa je umjesto planiranih 900.000 KM potrošeno gotovo 1,2 miliona KM. Troškovi zakupa, koji je zbog specifičnosti posla obično najveća stavka u MIP-u, probijeni su za 137.854 KM, pa je je za prvih šest mjeseci potrošeno oko 2,3 miliona KM", navode "Nezavisne novine".

Za usluge reprezentacije potrošeno je 27.066 KM više nego što je planirano, odnosno, umjesto 399.000 KM, potrošeno je 426.066 KM, a povećani su i troškovi za medicinske usluge, pa je plan "probijen" za 61.746 KM.

"Izdataka mimo plana bilo je i za plaćanje usluga obavljenih privremenih i povremnih poslova zbog čega je potrošeno 113.587 KM više od polugodišnjeg plana", navode "Nezavisne novine".

List piše da, sa druge strane, negdje nije potrošeno ni blizu od plana, poput stavke koja se odnosi na plate zaposlenih, gdje je 1,3 miliona KM ostalo neutrošeno.

Pomoćnik ministra za opšte poslove u MIP-u BiH Haris Lukovac kaže da nije dobro ni probijati pojedine stavke, niti ne trošiti planirani novac, te dodaje da će se ovakva praksa ubuduće promijeniti.
"S obzirom da je bilo probijanja na pojedinim stavkama morali smo od Savjeta ministara BiH tražiti rekonstrukciju budžeta za ovu godinu. Nije u redu ni kada ostaje novca koji je planiran", rekao je Lukovac.

On je istakao da u MIP-u BiH nisu popunjena sva planirana mjesta.

"Imamo 38 angažovanih po ugovoru o radu i djelu. Agencija za državnu službu vodi procedure po pola godine, ali ćemo nastojati da se ova mjesta popune konkursima", rekao je Lukovac.