BiH
0

Mioković: Intenzivnija saradnja svih ubrzat će rekonstrukciju Doma zdravlja na Otoci

FENA
(Foto: FENA)
Generalni direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Milan Mioković smatra da se proces rekonstrukcije centralnog objekta Doma zdravlja Novi Grad u sarajevskom naselju Otoka može odvijati bržim tempom samo intenzivnijom saradnjom svih sudionika u tom procesu.

Precizirao je da tu misli na Općinu Novi Grad, Skupštinu i premijera KS-a, firmu Union invest kao izvođača radova, Dom zdravlja KS-a, Zavod za izgradnju KS-a te Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a koji je najveći finansijer u tom projektu.

"Nastojimo da proces rekonstrukcije tog objekta bude ubrzan. Nama je to ponajviše u interesu, zbog stanovništva, ali i uposlenika koji su dekomodirani iz radnih prostora. Nema velikih prepreka da se krene s opsežnijim radovima, izvođač treba ozbiljnije shvatiti povjereni mu zadatak", kazao je Feni Mioković.

Precizira da je u toku druga faza koja podrazumijeva unutrašnje radove (uređenje zidova, podova, instalacije...), a u trećoj trebalo bi da bude uređen prilaz tom objektu.

"Bilo je predviđeno da ta faza bude završena do kraja aprila. Međutim, već je prolongirano za dva mjeseca. Problem predstavljaju tzv. nepredviđeni radovi koji iziskuju dodatna sredstva", kazao je.

Upitan za eventualni rok za završetak radova, direktor Mioković vjeruje da će vlasti Općine Novi Grad u izbornoj godini učiniti sve da ubrzaju proces rekonstrukcije tog doma zdravlja. Tu, kako je kazao, sinhrono djeluju.

"Nezahvalno je davati prognoze, ali kad bi se sve snage stavile u funkciju i kad bi se zatvorila i posljednja finansijska konstrukcija radovi bi mogli možda i biti završeni do kraja godine", kazao je.

Precizira da za završetak radova nedostaje nešto više od milion KM, ali i naglašava da su u toku dogovori u vezi s tim.

U rekonstrukciji Doma zdravlja Novi Grad najvažniji finansijer je Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a. Sve značajniju ulogu u finansiranju, kaže direktor Mioković, ima i Ministarstvo zdravstva KS-a, a taj proces potpomaže i Općina Novi Grad.

Radovi na Domu zdravlja Novi Grad počeli su početkom 2014., a ukupna vrijednost radova iznosit će više od šest miliona KM. Projektom rekonstrukcije planirano je zatvaranje oko 40 posto neiskorištenog prostora u postojeće gabarite objekta. Planirano je i racionalnije iskorištavanje prostora za čekaonice, kao i jedinstveni ulaz u objekt, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužni ulaz. Vodilo se računa i o saobraćajnom pristupu tom objektu za vozila hitne pomoći, pacijente i uposlenike Doma zdravlja Novi Grad, a to realizira Općina Novi Grad.

Rekonstrukcija i opremljenost najsavremenijom medicinskom opremom tog objekta u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini, koji je u narodu poznat i kao "Kumrovec", zasigurno će doprinijeti povećanju efikasnosti i kvalitete liječenja stanovništva. Dotad menadžment tog doma zdravlja rad nastoji organizirati na najbolji mogući način, da pacijenti ne bi bili oštećeni dok traju građevinski radovi.

Za vrijeme rekonstrukcije Doma zdravlja Novi Grad stanovništvu (koje gravitira tom području) zdravstvena zaštita pruža se u drugim domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo, a najviše ih je orijentirano na dom zdravlja u Saraj- Polju.