Sud BiH
0

Miodrag Marković negirao da je silovao malodobnu djevojku

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Pred Sudom BiH, Miodrag Marković izjasnio se da nije kriv za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Doboj, a njegova Odbrana je zatražila da se predmet prebaci u nadležnost drugog suda, prenosi Birn Justice Report.

Optuženi Marković je kazao da je dobio optužnicu, pričitao je i razumio, te da se izjašnjava da nije kriv.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Markoviću se na teret stavlja da je neutvrđenog datuma u julu 1992. godine silovao malodobnu žensku osobu, zaprijetivši joj da nikome ne govori, jer će je u protivnom ponovo silovati i ubiti članove njene porodice.

Prilikom izvođenja maloljetne djevojčice iz kuće, Tužilaštvo smatra da je Marković galamio i psovao ukućanima "majku ustašku”, a potom u zrak ispalio metak iz vatrenog oružja.

Odbrana optuženog je zatražila da se predmet Marković prebaci na daljnje procesuiranje Okružnom sudu u Doboju, uputivši pismeni podnesak Državnom sudu. O ovome će se izjasniti Tužilaštvo BiH i onda će Sudsko vijeće donijeti odluku.

Ukoliko se predmet zadrži u nadležnosti Suda BiH, suđenje bi trebalo započeti u zakonskom roku od 30 odnosno 60 dana od izjašnjenja o krivici.