BiH
0

Minski sumnjiva površina u BiH 2,3 posto ukupne površine države

FENA
Revizijska konferencija Konvencije o zabrani kasetne municije održava se od 7. do 11. septembra u Dubrovniku, a očekuje se predstavljanje konkretnih planova zemalja članica/potpisnica Konvencije na polju dostizanja zemlje slobodne od minske opasnosti.

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar civilnih poslova Adil Osmanović, predočila je podatak da trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 2,3 posto ukupne površine BiH, gdje se nalazi 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina i koje direktno utiču na sigurnost oko 538.500 građana ili oko 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Ministar Osmanović je naglasio činjenicu da aktivnosti čišćenja kasetne municije u BiH idu po planu te da bi u 2017. godini Bosna i Hercegovina mogla ispuniti obaveze iz člana 3. Konvencije o zabrani kasetne municije.

Kao jedna od pogođenih zemalja, Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o zabrani kasetne municije u junu 2010. godine.

Uz pomoć Norveške narodne pomoći, kroz tehničko premjeravanje, minski sumnjiva površina je procijenjena na 14,61 km2, od čega se, nakon tehničkog i netehničkog premjeravanja, oko 5 km2 smatra zaista kontaminiranim i označenim za čišćenje.

Od početka procesa čišćenja, godišnja stopa čišćenja je bila viša od 1 km2, u zavisnosti od vremenskih uvjeta i raspoloživih sredstava.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, tokom boravka u Dubrovniku, susreo se i sa predsjedavajućim konferencije hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, saopćeno je iz Kabineta ministra civilnih poslova BiH.