BiH
2

Minka Ljubijankić: Nadam se da će bar moja djeca dočekati istinu o Irfanovoj smrti

Piše: E. Gorinjac
Irfan Ljubijankić
Irfan Ljubijankić
Smrt ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića i njegovih saputnika, koji su, prema zvaničnoj verziji događaja, poginuli u noći sa 27. na 28. maj 1995. godine, kada je njihov helikopter oborila vojska takozvane Republike Srpske krajine, nikada do kraja nije rasvijetljena, niti je za ovaj zločin iko odgovarao.

Porodica i prijatelji rahmetli Ljubijankića već godinama ističu kako je sramota države što se nije pobrinula da slučaj bude do kraja rasvijetljen, posebno zbog toga što se godinama spominje i to da su u cijeli slučaj bili umiješani i neki visoki dužnosnici iz BiH. U Tužilaštvu BiH postoji predmet o ovom slučaju, ali javnosti još uvijek nije poznato kakav je njegov sadržaj.

Zvanično, do Ljubijankićeve smrti je došlo kada su njegov helikopter na putu iz Bihaća u Zagreb raketom oborili pripadnici srpske vojske u blizini Slunja. Tada su smrtno stradali i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, čije tijelo nije pronađeno.

Porodica Irfana Ljubijankića, njegova supruga Minka, sin Senad i kćerka Selma, nikada nisu dobili zvaničan izvještaj o pogibiji.

"Osim što znam da u Tužilaštvu postoji predmet o tom slučaju, drugo ništa ne znam, niti me iko ikada obavijestio, niti bilo šta drugo znam o tome. Istina je da nam niko zvanično ništa nije rekao o njegovoj smrti, niti nam dostavio bilo kakav izvještaj. Pogibija se desila, mnogi su rekli da su Irfana ubili agresori i sve je ostalo samo na tome", kaže Minka Ljubijankić.

Postoje videosnimci na kojima se vide tijela i ostaci helikoptera koji je prevozio bh. delegaciju, nakon rušenja, ali i snimci na kojima Mile Mrkšić, dužnosnik JNA i haški osuđenik, čita spisak onih koji se odlikuju za, kako je naveo, uspješno rušenje neprijateljskog helikoptera. Budući da je helikopter bh. delegacije srušen mjesec dana ranije, gotovo sa sigurnošću se može reći da se radi o istom slučaju.

"Nekoliko puta sam govorila u javnosti i to da sam na CNN-u vidjela snimke na kojima Irfan leži u travi sa plavom košuljom na sebi, na kojoj je mrlja od krvi u predjelu srca. Sjećam se tih snimaka, njih nikada neću moći zaboraviti. Postoji sumnja da je helikopter prizemljen nakon što je pogođen i da su onda ubijeni, drugi govore da je pogođen u zraku. Ja sam imala i tu kasetu o dodjeli priznanja ljudima koji su to napravili. To znači da su Srbi svoje ljude nagradili za taj čin", dodaje Minka Ljubijankić u razgovoru za Klix.ba.

Spomen-obilježje Irfanu Ljubijankiću ispred bolnice u Bihaću
Spomen-obilježje Irfanu Ljubijankiću ispred bolnice u Bihaću

Supruga rahmetli Ljubijankića kaže da joj teško pada što istraga o smrti njenog supruga sporo ide, ali se nada da će konačnu istinu doživjeti barem njena djeca, jer ona možda i neće.

Porodice, ali i Irfana Ljubijankića se zvanično Sarajevo rijetko sjeti. Iako je bio ministar u tadašnjoj državnoj vladi, na mjesto njegove pogibije i mezar gotovo nikako ne dolaze sadašnji zvaničnici Ministarstva vanjskih poslova, ali ni Stranke demokratske akcije.

"U početku su dolazili, ali sada niko ne dolazi. Nema nikoga iz Vlade, nema nikoga iz Predsjedništva, iz Ministarstva vanjskih poslova, iako je on bio ministar, nema nikoga ni iz SDA. Irfan je bio predsjednik Glavnog odbora te stranke kada je poginuo, to u stranci nije mala funkcija. Niko od njih sada ne dolazi, ne spominje ga, niti bilo šta drugo", kaže supruga rahmetli Ljubijankića.

Irfan Ljubijankić je bio jedan od osnivača SDA, obnašao je i funkciju predsjednika Okruga Bihać te stranke, bio je član njenog Glavnog i Izvršnog odbora, a 27. marta 1994. je izabran za predsjednika Glavnog odbora. Ministrom vanjskih poslova BiH je imenovan u junu 1994. godine.

Rođen je u Bihaću 1952. godine. Medicinski fakultet je završio u Beogradu, radio je u Libiji kao ljekar, a potom je specijalizirao otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju te završio postdiplomski studij iz medicine u Zagrebu. Posthumno je odlikovan Zlatnim ljiljanom, a Kantonalna bolnica u Bihać sada nosi ime "Dr. Irfan Ljubijankić".

Tokom svoje političke karijere isticao je da BiH mora biti multietnička zemlja, domovina svih njenih građana.