BiH
8

Ministrica zdravlja ZDK u ostavci osuđena na šest mjeseci uslovno

Piše: E. M.
Senka Balorda (Foto: BHRT)
Senka Balorda (Foto: BHRT)
Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u ostavci, Senka Balorda danas je pred Općinskim sudom u Zenici osuđena na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog počinjenog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Današnju presudu donijela je sudinica Aida Smajiš, nakon što su u procesu suđenja saslušani svjedoci Salih Herceg, koji je podnio krivičnu prijavu protiv ministrice, predsjednica i članica Komisije za imenovanje predsjednika i članova Upravnih odbora Dijana Dedić i Ana Marić, nekadašnji vršilac dužnosti člana UO Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Hidajet Jabandžić, kao i optužena ministrica Balorda.

U optužnici stoji da je ministrica zdravstva ZDK, Senka Balorda, u periodu od 15. februara do 3. aprila 2012. godine Vladi ZDK dostavila prijedlog za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, među kojima je bio i Hidajet Jabandžić, koji uopće nije bio prijavljen za tu poziciju, već je bio prijavljen na poziciju UO Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti.

Balorda je nakon izricanja presude kazala kako vjeruje da je čitav proces montiran te da se Tužilaštvo i Sud na ovom nivou upliću u rad izvršne vlasti.

"Jutros sam dobila prijedlog ombdusmena u kojemu se tvrdi da nisu prekršeni ni Zakoni o ministarskim i vladnim mjestima niti procedure u postupku", izjavila je Balorda, te najavila mogućnost žalbe kako bi dokazala grešku Suda.