BiH
0

Ministrica Pendeš sastala se s ministrom odbrane Hrvatske Josipom Buljevićem

Klix.ba
Foto: MO BiH
(Foto: MO BiH)
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas delegaciju Ministarstva odbrane Hrvatske, predvođenu ministrom Josipom Buljevićem.

Delegaciji su prisustvovali i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, veleposlanik Hrvatske u BiH NJ.E. Ivan Del Vechio te vojni izaslanik Hrvatske u BiH pukovnik Božo Vukasović.

Ministrica Pendeš se zahvalila na podršci koju Vlada Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, ističući kako je cilj naše zemlje prvenstveno izgraditi uređeno društvo i zemlju koja će biti dio kolektivne sigurnosti kakvu pruža NATO savez. Istaknula je da je bilateralna saradnja MO BiH i MO Hrvatske izuzetno kvalitetna, naglašavajući posebno značajnu podršku MOH obuci i edukaciji pripadnika OS BiH na vojnim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Naglašavajući da i MO i OS BiH imaju obučne kapacitete koji su stavljeni na raspolaganje pripadnicima vojski zemalja iz regija, ministrica Pendeš je govorila i o projektima koje provode MO i OS BiH na polju izgradnje kapaciteta MO i OS BiH.

"Iako mali brojčano, MO i OS BiH su pokazali da su kredibilan partner i najbolji predstavnik BiH u inozemstvu, pri čemu prvenstveno govorim o učestvovanju naših pripadnika u NATO i UN vođenim mirovnim misijama u okviru savezničkih snaga; ali i važan dio bosanskohercegovačkog društva, posebno kada govorimo o izuzetnom odgovoru na prirodne i druge katastrofe te o doprinosu procesu deminiranja u našoj zemlji", istaknula je ministrica Pendeš.

Ministar odbrane Hrvatske Josip Buljević kazao je kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju toliko sličnosti i da su povezane kako historijski tako i svojim geopolitičkim položajem te da je stoga Vlada Hrvatske strateški opredijeljena za pružanje snažne podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i EU.

"Hrvatska se zalaže za promociju euroatlantskih vrijednosti i u interesu nam je da cijela regija bude dio NATO i EU porodice, koje pružaju jedan skup vrijednosti ljudskih prava, obrazovanja, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta", rekao je ministar Buljević.