BiH
35

Ministrica Borovac održala govor pred članovima italijanskog Parlamenta i Senata

FENA
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac jutros se u zgradi Parlamenta Italije u Rimu sastala s predsjednicom Donjeg doma Parlamenta Italije Laura Boldrini povodom konferencije pod nazivom “Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici - Ne smijemo zaboraviti”.

Konferenciju je organizirao Parlament Italije na inicijativu iseljenika iz BiH u Italiju, okupljenih u Udruženju “Bosna u srcu”.

"Ono što se dogodilo u Srebrenici prije 20 godina je odgovornost svih nas. Dvadeset godina je dobar momenat za sjećanje i zalaganje za bolju, zajedničku budućnost BiH", rekla je Laura Boldrini.

Ministrica Borovac naglasila je da je BiH doživjela novi politički zaokret, te da je sada još više i snažnije opredijeljena za ispunjavanje obaveza kako bi postala punopravnom članicom Evropske unije.

"Zaista smo usmjereni ka ekonomskim, socijalnim reformama, poboljšanju socijalne zaštite naših građana. Znamo da u Vladi Italije imamo velikog prijatelja, kao što je to bilo i do sada. To se potvrdilo i prošle godine kada su BiH zadesile velike poplave. Na toj svesrdnoj pomoći smo vam veoma zahvalni", rekla je Borovac tokom susreta sa predsjednicom Boldrini.

Na konferenciji posvećenoj obilježavanju 20. godišnjice od genocida u Srebrenici pred članovima talijanskog Parlamenta i Senata, podsjetila je da je u općini Srebrenica prema popisu iz 1991. godine, živjelo 37.211 ljudi, od kojih 73 posto Bošnjaka, 25 posto Srba, i 2 posto ostalih.

"Kao i u ostalim mjestima širom Jugoslavije, svi su Srebreničani imali relativno sređenu egzistenciju: odrasli su uglavnom bili zaposleni, djeca su pohađala škole, penzioneri su živjeli od svojih mirovina. A onda je, s one strane rijeke Drine - došao rat, i zatamnio horizont nad cijelom zemljom... U ratu 1992. – 1995. Srebrenica je upisana crnim slovima, kao poprište prvog, i jedinog genocida na evropskom tlu, poslije Drugog svjetskog rata", istakla je Borovac.

Govoreći o 20. godišnjici genocida u Evropskom parlamentu, kao šef delegacije za odnose s BiH i Kosovom, europarlamentarac Tonino Picula je ocijenio da "Srebrenica, osim stravične tragedije, predstavlja i sramotu za takozvanu međunarodnu zajednicu“.

"Genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine obilježio i cijelu epohu međunarodne politike, bacajući dugu sjenu moralne sumnje na održivost postojećeg političkog poretka u svijetu i, posebno, na način kako su najviši predstavnici Ujedinjenih nacija i tadašnje vlade nekih evropskih zemalja, svojim nečinjenjem u zaštiti stanovnika tzv. "zaštićene zone Srebrenica“, trasirale su put najstrašnijem zločinu", rekla je ministrica Borovac.

Zahvalu za dolazak i iskren govor ministrici je uputila Dragana Vuković Ljubojević, novoimenovana ministrica-savjetnica Republike Srbije u Rimu.

Na kraju konferencije, predsjednica Boldrini je rekla da će nastojati da zvanično 11. juli bude dan žalosti i u Italiji, kao i da će snažno raditi na realizaciji ideje da Italija u januaru naredne godine donese rezoluciju o Srebrenici.

Podsjećanja radi, ministrica Borovac sinoć se u Ambasadi Bosne I Hercegovine u Rimu sastala s ministricom-savjetnicom Veselom Planinić i generalnom konzulicom BiH u Milanu Nermanom Hadžijahić kao i sa članovima brojnih udruženja koja širom Italije okupljaju Bosance i Hercegovce kojima je Italija pružila utočište i krov nad glavom, saopćeno je iz kabineta ministrice.