Posjete
0

Ministrica Alić u općini Grude

FENA
Zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke učenici Srednje škole "Antun Branko Šimić" u Grudama, nakon 45 godina postojanja škole, prvi put dobit će multifunkcionalnu školsku sportsku dvoranu.

Izgradnjom sportske dvorane, za koju je federalno ministarstvo osiguralo 250.000 KM, više od 500 učenika nastavu tjelesnog odgoja neće ubuduće morati pohađati na otvorenom igralištu, nego u savremeno izgrađenom i modemizovanom objektu i znatno kvalitetnijim uslovima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je za rekonstrukciju i izgradnju školskih objekata, u četiri općine Zapadno-herecegovačkog kantona investiralo 2.568.000 KM od čega za školske objekte na području općine Grude 315.000 KM.

Ovim transferom pomognute su centralne i područne škole koje rade u otežanim uslovima i škole čija je izgradnja i rekonstrukcija bila neophodna zbog nepostojanja odgovarajućih objekata, a postojala je velika potreba lokalne zajednice.

Osnovni cilj odobrenih projekata u lokalnim zajednicama na području cijele Federacije BiH je poboljšanje uslova u odgojno-obrazovnim ustanovama, te poboljšanje kvalitete obrazovanja i stvaranja preduslova za realizaciju započetih reformskih procesa u oblasti obrazovanja.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić prilikom posjete općini Grude s načelnikom Viktorom Marićem danas je potpisala "Protokol o saradnji u sufinansiranju projekata kantona i lokalne zajednice u izgradnji i rekonstrukciji osnovnih i srednjih škola i dječijih vrtića koji su podržani iz Budžeta Federacije BiH za 2008. godinu".

  • Raduje me, što zajedno, transparentno, doprinosimo razvoju i modernizaciji obrazovnih ustanova u svim kantonima, te ravnomjernom ujednačavanju uslova za obrazovanje i odgoj djece u školama FBiH. Ulaganje u škole jeste jedan od glavnih uslova za brži i ukupni razvoj FBiH i cijele države, a evropski standardi koje školske ustanove moraju zadovoljiti zahtijevaju ozbiljnije i kompleksnije zahvate u obrazovanju. Samo tako će obrazovne institucije moći odgovoriti zahtjevima koje vrijeme promjena pred njih stavlja kao izazov", poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić.

Tokom radne posjete općini Grude federalna ministrica posjetila je Srednju školu "Antun Branko Širnić", te osnovne škole čiju rekonstrukciju finansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, saopćeno je iz ovog ministarstva.