BiH
0

Ministrica Alić se sastala sa Monitoring timom Vijeća Evrope

Sarajevo-x.com
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić sastala se danas u sjedištu Vlade FBiH s delegacijom Monitoring tima Vijeća Evrope, predvođenu direktorom Direktorata za političke poslove i demokratiju Vijeća Evrope Jean-Louisom Laurensom.

Razgovarano je o ispunjenju postprijemnih obaveza naše zemlje prema Vijeću Evrope, posebno u domenu obrazovanja.

Kako je istakla ministrica Alić, u Federaciji BiH je došlo do kvalitetnih pomaka u obrazovanju, posebno visokom.

  • To se, prije svega, odnosi na harmoniziranje kantonalnih zakona sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, počela je sa radom Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, deblokiran je rad Rektorske konferencije. Priprema Pravilnika o korištenju akademskih titula, te sticanju naučnih i stručnih zvanja je u završnoj fazi izrade -kazala je ministrica Alić.

Laurens je naglasio da, uprkos izvjesnom napretku, i dalje ostaje problem "dvije škole pod jednim krovom", kao i postojanje škola sa monoetničkim nastavnim planom i programom.

Ministrica Alić kazala je da je, od posljednjeg Izvješataja Monitoring tima, broj takvih škola sa 52 smjanjen na 41, te da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastaviti sa aktivnostima koje bi vodile integraciji takvih škola. Dodala je kako je učinjen izuzetan napor na izradi nastavnih planova i programa za devetogodišnju osnovnu školu koji se temelje na zajedničkim jezgrama.

  • Urađeni su kompletni nastavni planovi i programi za devetgodišnje osnovne škole. Do sada je obavezno devetogodišnje obrazovanje u potpunosti uvedeno u sedam kantona FBiH, a očekuje se da će se ono i u ostalim kantonima implementirati do nove školske godine - kazala je ministrica.