BiH
61

Ministrica Ademaj: Do kraja godine uvest ćemo elektronske zdravstvene kartice za sve građane

Piše: S. H.
Zilha Ademaj, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zilha Ademaj, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo (KS) trenutno prolazi kroz turbulentan period reformi s ciljem poboljšanja kvalitetne usluge za sve građane. Uprkos brojnim problemima ministrica zdravstva Zilha Ademaj u razgovoru za Klix.ba ističe da je plan do kraja godine za sve građane uvesti elektronske zdravstvene kartice.

Elektronski recepti koji su uvedeni još prošle godine ocijenjeni su kao izuzetno pozitivna mjera, koja pacijentima olakšava preuzimanje lijekova u apotekama, bez čekanja u dugim redovima na preuzimanje recepta.

Ipak, ministrica Ademaj ističe kako ni ta mjera nije do kraja realizirana, te da predstoji njeno unapređivanje.

"Uvođenje elektronskih recepata je veliko olakšanje za građane. Međutim taj sistem još nije dovoljno stabiliziran i neophodno ga je unapređivati. U planu imamo uvođenje i elektronskih uputnica ali je trenutno u zastoju cijeli proces informatizacije zdravstvenog sistema. Očekujemo da ćemo brzo završiti započeti projekat", kazala je Ademaj.

Taj sistem bi trebao da poveže i primarnu zdravstvenu zaštitu sa bolnicama i zavodima zdravstvenog osiguranja. Uvezanošću zdravstvenih ustanova ubrzao bi se rad i suluga za pacijente. Međutim, sve u velikoj mjeri zavisi i od finansijskih sredstava, ali je u planu do kraja ove godine uvođenje i elektronskih zdravstvenih knjižica za sve građane u KS.

"Uvođenje sistema elektronskih zdravstvenih knjižica radit će Zavod zdravstvenog osiguranja u svojoj režiji. Međutim ograničeni smo trenutno brojem kartica koje možemo izdati. Trenutno pripremamo 20.000 elektronskih iskaznica koje ćemo rasporediti građanima, mada se još nismo dogovorili kojoj kategoriji osiguranih osoba ćemo to dodijeliti. Ipak, do kraja godine planirali smo za sve građane osigurati elektronske zdravstvene kartice", zaključila je Ademaj.

Informatizacija u zdravstvenom sistemu je neophodna mjera koju građani s nestrpljenjem očekuju. Ukoliko planirani projekti budu realizovani do kraja godine, sarajevski kanton će postati prvi koji će građanima omogućiti efikasnu zdravstvenu uslugu informatizacijom sistema.