Prijetio samospaljivanjem
0

Ministri u Vladi TK obećali pomoći demobilisanom borcu Mirzetu Jahiću

FENA
Mirzet Jahić
Mirzet Jahić
Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić i ministar za boračka pitanja Asim Aljić održali su danas sastanak s Mirzetom Jahićem, demobiliziranim pripadnikom Armije RBiH koji je zbog teške materijalne situacije u kojoj se našao sa svojom obitelji, prosvjedovao ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada Tuzlanskog kantona.

Na sastanku su ministri Jahića upoznali sa pravima koja mu pripadaju po osnovi Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, kao i načinima i procedurama koje moraju biti ispoštovane radi ostvarivanja tih prava.

Također, dogovoreno je i da nevladine organizacije koje se bave humanitarnim radom, a na osnovi dosadašnje dobre suradnje koju imaju sa ministarstvima, Mirzetu pomognu u prevladavanju trenutne teške materijalne situacije.

Na kraju sastanka ministri su još jednom pozvali pripadnike boračke populacije s područja Tuzlanskog kantona i druge osobe koje se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji da se, prije nego se odluče na radikalne korake, u odgovarajućoj službi informiraju o pravima koja im po zakonima pripadaju i načinima ostvarivanja tih prava.

"Svi mi zajedno stojimo na raspolaganju pripadnicima boračke populacije i drugim građanima koji se nađu u situaciji socijalne potrebe, da zajednički pokušamo naći načine kako bi se mogla pružiti pomoć toj kategoriji stanovništva", istakli su ministri.