BiH
392

Ministri u Vladi FBiH iz DF-a: Nećemo dolaziti na sjednice, ako nas ne smijene podnijet ćemo ostavke

Piše: N. N.
Ministri u Vladi Federacije BiH koji dolaze iz Demokratske fronte održali su danas vanrednu konferenciju za medije o krizi u Vladi. Oni su poručili da ni ubuduće neće dolaziti na sjednice Vlade te da i dalje traže od premijera da ih smijeni.

"Većina u federalnom Parlamentu ne postoji kao rezultat nezakonitosti počinjenih pod predsjedavanjem Fadila Novalića i po direktnim Izetbegovićevim naredbama, koji je odlučio da DF i zakonit rad Vlade FBiH zamijeni za stavljanje šape na preduzeća u državnom vlasništvu. Svi znamo da suština nije u četiri glasa ministara DF-a za tobožnju agendu. Uredbom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale SDA i HDZ koju su usvojili bez DF-a, te na isti način mogu usvojiti i tzv. reformsku agendu. Kada i ako se bilo koji od segmenata te agende pojavi u parlamentu naši poslanici će podržati sve ono što je u interesu građana Bosne i Hercegovine“, rekao je Aleksandar Remetić ministar trgovine i potpredsjednik Vlade FBiH.

Inače, Remetić je pročitao veći dio saopćenja kojeg je DF još danas poslao svim medijima.

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH rekao je da je njegova ustavna dužnost da prati sve zakone koje donosi bilo koji organ u FBiH te da je njegova dužnost da reagira ako primijeti da nešto nije u skladu s ustavom.

"Smatramo da donesena uredba nije u skladu s ustavom te da derogira određene zakona“, rekao je Dunović potvrdivši da su danas pokrenute pravne procedure pred Ustavnim sudom FBiH kako bi se uredba osporila.

Sa pres konferencije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sa pres konferencije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Ministar Reuf Bajrović rekao je da ministri iz DF-a neće dolaziti na sjednice Vlade FBiH. Na podsjećanje prisutnih da su ministri iz DF-a prošle sedmice rekli da će dolaziti na sjednice jer je to u interesu građana, Bajrović je rekao da oni na sjednice neće dolaziti jer su im tako savjetovali iz pravnog tima koji su oformili nakon donošenja uredbe.

"Kad se pokrenu svi pravni mehanizmi mi ćemo ili samo podnijeti ostavke ili ćemo biti smijenjeni jer smo to već tražili“, rekao je Bajrović. On pojašnjava da će uvjeti za pokretanje ostavki ostvariti u narednih nekoliko dana. Konkretan datum Bajrović nije mogao dati zbog uputa već pomenutog pravnog tima.

Iz DF-a preporučuju premijeru Novaliću da pročita današnji tekst ambasadora Velike Britanije u BiH te da obrati pozornost na dvije ključne riječi: vladavina zakona.

Što se tiče reformi i evropskog puta, ministri iz DF-a su rekli da će oni podržati sve što je u interesu građana BiH te da su danas imali sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno njemačkog ministarstva vanjskih poslova, gdje su potvrdili ovo opredjeljenje.

Što se tiče spiskova koji su se pojavili u javnosti a na kojima se može vidjeti koliko je koja stranka imenovala osoba u upravljačke strukture javnih kompanija iz DF-a kažu da su ti spiskovi potpuno netačni. Ministar Remetić pojasnio je to na primjeru Feroelektra koji spada u njegov resor. On kaže da su u Nadzorni odbor imenovane dvije osobe, jedna iz SDP-a a jedna iz SDA, dok iz DF-a nije imenovan niko. Remetić pojašnjava da se i u ovom i u drugim slučajevima vodilo idejom da se imenuju sposobni a ne politički podobni.

Sa pres konferencije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sa pres konferencije (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Neka gospodin Izetbegović pogleda pod BH Telecom, Razvojna banka... Pa sigurno da danas skoro da nema firmi u kojima SDA nema kontrolu“, smatra Bajrović.

Cijelu sadašnju situaciju Bajrović je uporedio s periodom prije tri i po godine kada je Željko Komšić napustio SDP.

Bajrović kaže da nepostojanje programa rada Vlade pokazuje o kakvoj Vladi se radi.

"Ja sam ministar još samo nekoliko dana , a sumnjam da će i premijer Novalić ostati dugo na svojoj poziciji jer se doveo u poziciju da samo izvršava ono što mu se kaže“, dodaje Bajrović.

"Ova koalicija je pukla jer su ljudi iz SDA odlučili da im je bitnije da zadrže trenutne pozicije nego da krenemo na evropski put i put depolitizacije javnih kompanija“, kaže Bajrović.

Milan Dunović, potpredsjednik Vlade FBiH, kaže kako on mora ostati na svojoj poziciji dok se ne okonča postupak pred Ustavnim sudom FBiH, a nakon toga će donijeti konačnu odluku.