Polagali račune
0

Ministri u Vadi RS-a bili na raportu kod Dodika

FENA
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Kod predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika danas su održani razgovori s nekoliko ministara u Vladi RS-a za koje se u javnosti može čuti da postoji nezadovoljstvo njihovim učinkom.

"Na referisanju" je prvi bio ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević te predstavnici rukovodstva "Elektroprivrede RS" i "Elektrokrajine“.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a nedavno je saopćila da je to javno, kao sistem, u proteklih pet godina putem distributivnih gubitaka, koji su veći od 14 posto tolerantne granice, definirane od vlasti RS-a, izgubila oko 60 miliona konvertibilnih maraka, a najveće i to čak od 23,53 posto imala je banjalučka "Elektrokrajina", čiji je raniji direktor bio upravo aktuelni ministar Kovačević.

Nakon nalaza revizije on je priznao da je upoznat o tim gubicima te ustvrdio da se nije mogao suprotstaviti, kako je ustvrdio, organiziranim grupama koje u tom preduzeću "kradu“ struju.

Kovačević je nakon gotovo trosatnog razgovora s Dodikom kazao da se "odlučnije mora početi s obračunom" kada su u pitanju negativne pojave u distributivnim preduzećima te ići i u smjene svih odgovornih za distributivne i druge gubitke u tom sektoru.

On kaže da nije bilo riječi o mogućoj njegovoj ili smjeni nekih drugih predstavnika "Elektroprivrede RS-a".

Kovačević tvrdi da se mora početi i s “krupnim“ investicijama u elektroenergetskom sektoru.

"Postavljeni su rokovi da se za dva mjeseca analiziraju svi zadaci koje smo danas dogovorili da bismo išli u pravcu daljeg unapređenja elektroenergetskog sektora", rekao je Kovačević.

Inače, sastanak Dodika s nekim ministrima u entitetskoj vladi nije zvanično najavljen, pa je samo novinarsko praćenje ovog događaja dosta otežano.

Na razgovorima kod Dodika bila je i ministrica porodice, omladine i sporta RS-a Nada Tešanović.

Prema pisanju nekih medija u RS-u, kod Dodika su pozvani i ministri zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović i ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Dodik je najavljujući sastanke rekao da je njihov cilj sagledavanje situacije u tim oblastima, ali nije isključio ni mogućnost određenih promjena.

Kakvih, nije precizirao.