Sastanak o EU integracijama
0

Ministri Slovenije, Austrije i Bugarske danas u Sarajevu

SRNA
Šefovi diplomatija Slovenije Samuel Žbogar, Austrije Michael Schpindeleger i Bugarske Nikolaj Mladenov razgovarat će danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH i političkim liderima o priključenju BiH evropskim integracijama.

Početak sastanka sa članovima Predsjedništva BiH predviđen je za 11.15, a sa predsjednicima političkih stranaka za 14.30 sati.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da će susret sa predsjednicima političkih stranaka u BiH biti  organizovan na inicijativu gostiju.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj organizovat će za trojicu diplomata radni ručak, tokom kojeg će biti riječi o evropskom putu BiH i obavezama koje će se na tom putu pred njom naći u narednom periodu, saopšteno je iz MIP-a BiH.  

Šefovi diplomatija Slovenije, Austrije i Bugarske obratit će se i učesnicima druge sjednice "Parlamenta za Evropu", koja će biti održana u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Uoči radne posjete BiH, ministri inostranih poslova Slovenije, Austrije i Bugarske poručili su da je u BiH bez odlaganja potrebno formirati vlast sa jedinstvenom vizijom o evropskoj budućnosti.

"Nastojanja političkih vođa u BiH moraju biti usmjerena prema realizaciji ciljeva povezanih sa približavanjem EU, a koja će biti od koristi njenim građanima. Dakle, ka privredi, zapošljavanju, pravnoj državi, školovanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveli su Žbogar, Schpindeleger i Mladenov u autorskom tekstu "Vrijeme da BiH krene dalje", objavljenom u "Nezavisnim novinama".
Oni napominju da BiH među prioritetne zadatke mora uvrstiti i popis stanovništva i domaćinstava, te naglašavaju kako su neophodne i privredne reforme, koje će BiH izbaviti iz recesije i poboljšati kvalitet života njenih građana. 

Trojica  diplomata ističu da su za uspješno uključenje BiH u EU ključni faktori "regulisanje lokalnog vlasništva i odgovornosti u donošenju odluka" i da nema nikakve sumnje da je Unija predana kako BiH, kao cjelovitoj i nezavisnoj državi, tako i pojedinačnim etničkim grupama i građanima.

Žbogar, Schpindeleger i Mladenov ističu da će EU i dalje nastojati da ispoštuje svoj dio dogovora time što će ojačati svoju ulogu i povećati prisustvo u BiH, a da će daljim prisustvom jedinica EUFOR-a i EUPM-a nastaviti sa ulaganjem u bezbjednost i stabilnost BiH.