BiH
0

Ministri kontakt grupe traže od bh. lidera da ostave polemike postrani

FENA
Kontakt grupa je igrala ključnu ulogu u naporima na postizanju mira i stabilnosti na Balkanu u proteklih 15 godina. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. značajan napredak je ostvaren u Bosni i Hercegovini na provedbi odredaba sporazuma i reformi nužnih za osiguranje stabilnosti i održivosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je u petak s ministarskog zasjedanja Kontakt-grupe u New Yorku.

Ministri Kontakt grupe zabrinuti su, ipak, da je napredak u provedbi Daytona zaustavljen i da je ekstremna retorika u porastu. Ministri traže od lidera Bosne i Hercegovine da ostave polemike postrani i usmjere se na urgentna pitanja koja bi promovirala normalni i poboljšani kvalitet života građana zemlje, kao i napredak ka prijemu u EU, navodi se u saopćenju.

Ministri su izrazili punu podršku visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i njegovim naporima da potpuno podrži Dejtonski sporazum i unaprijedi reforme, posebno reformu policije, koja je suštinska za Bosnu i Hercegovinu da krene naprijed i izgradi bolju budućnost za sve građane BiH.

Kontakt grupa ponavlja svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Ministri naglašavaju kako je došlo vrijeme za bh. političare da prekinu praksu dovođenja u pitanje suštinske strukture države ili njenih sastavnih dijelova. Promjene u strukturama vlasti Bosne i Hercegovine mogu se učiniti samo u skladu s uspostavljenim procedurama Ustava BiH, saopćeno je u petak s ministarskog zasjedanja Kontakt grupe.