Odluka stranke
0

Ministri iz SDA neće prisustvovati sjednicama Vijeća ministara

FENA
Ministri iz Stranke demokratske akcije neće prisustvovati sjednicama Vijeća ministara BiH sve dok se ne riješi problem koji je izazvao predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić imenovanjem samoga sebe za vršioca dužnosti direktora Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) do izbora novog direktora, izjavio je danas za Fenu generalni sekretar SDA Amir Zukić.

SDA je ovu odluku donijela na sinoćnjem sastanku kolegija stranke, a Zukić kaže da u ovoj stranci smatraju Špirićevu odluku nezakonitom jer je direktoru DEI-a prvi nadređeni predsjedavajući Vijeća ministara.

  • U tom smislu, sada se u jednoj osobi sve akumulira, kazao je on.

Direktor DEI je državni službenik, a državni službenici ne mogu obavljati visoke stranačke i državničke funkcije, ocijenio je Zukić.

  • To je samo jedan u nizu propusta predsjedavajućeg Vijeća ministara. On na ovaj način remeti i nacionalnu strukturu rukovodećih u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Na kraju radi i protiv odluke Vijeća ministara, a on je dužan da provodi njegove odluke, rekao je Zukić, naglašavajući da je Vijeće ministara glasalo protiv ovakvog imenovanja.

U SDA smatraju da Nikola Špirić treba da stvara pozitivniju i bolju atmosferu u Vijeću ministara BiH i radi na rješavanju problema građana BiH, a ne da ih usložnjava.

Zukić je na kraju kazao da SDA očekuje da se u ovaj slučaj uključi i Ured visokog predstavnika.