Naredni sastanak u Sarajevu
4

Ministri iz regije se sastali u Beogradu: Aflatoksin u mlijeku pod kontrolom

Anadolija
Nadležni ministri Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, Goran Knežević, Tihomir Jakovina, Mirko Šarović i Ljupčo Dimovski saglasili su se danas u Beogradu da je situacija u vezi sa problemom povećane koncentracije kancerogene materije aflatoksina u mlijeku pod kontrolom i da će preduzeti neophodne mjere u vezi rješavanja tog problema.

Ministri su na konferenciji za novinare nakon sastanka kazali da je u državama regiona već pojačan monitring stočne hrane i sirovog mlijeka, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Srbijanski ministar poljoprivrede Goran Knežević je, odgovarajući na novinarsko pitanje, najavio da će Vlada Srbije već naredne sedmice donijeti odluku o vraćanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mlijeku na 0,05 miligrama po litru, što je u skladu sa evropskim standardima. Objasnio je da je Vlada Srbije odlukom o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina u mlijeku za deset puta prošle sedmice imala namjeru pomoći malim farmerima.

Među mjerama koje su ministri dogovorili nalazi se i uključivanje referentne laboratorije za ispitivanje mlijeka koju je ponudila Hrvatska, saopćio je srbijanski ministar.

Sa kolegama iz Hrvatske, BiH i Makedonije, kako je naglasio, dogovoreni su redovni sastanci o ovoj temi, a naredni je zakazan u Sarajevu sljedećeg mjeseca.

Ministri iz Hrvatske, BiH i Makedonije, Jakovina, Šarović i Dimovki, kazali su da je nivo koncentracije aflatoksina u mlijeku u njihovim zemljama u skladu sa evropskim standardima i iznosi 0,05 miligrama po litru.

Jakovina je naglasio da je situacija s mlijekom u Hrvatskoj bezbijedna, kao i da je suša utjecala na problem s aflatoksinom koji se pojavio regionu.

"Promjena stočne hrane je način rješavanja problema", rekao je Jakovina ističuči da je šest do sedam procenata mlijeka u njegovoj zemlji na početku imalo povećanu razinu aflatoksina.

Makedonski ministar Dimovki je kazao kako njegova zemlja nema namjeru da pomjera granicu koncentracije aflatoksina u mlijeku, a isto je potvrdio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Hrvatski ministar Jakovina je kazao kako Hrvatska ulaskom u EU ne može i nema namjeru da mijenja dozvoljeni nivo aflatoksina.

Knežević je kazao kako će Srbija raspodjelom kukuruza iz robnih rezervi također nastojati riješiti problem kancerogene materije u mlijeku proizvoedenom u Srbiji.

Negirani navodi i mljekarskom ratu

Napomenuvši kako situacija u BiH "nije alarmantna", ministar Šarović je rekao da nadležni organi BiH vrše nadzor i kontrolu uvezenog mlijeka.

"U BiH ulazi mlijeko iz Srbije i Hrvatske i ti proizvođači su dužni da prilikom izvoza dostave dokaz da je količina aflatoksina propisana pravilnikom", naveo je Šarović ističući da na sastanku nije bilo riječi o tzv. mljekarskom ratu sa Hrvatskom, kako je to bilo preneseno u medijima zemalja regiona.

Navode o mljekarskom ratu negirao je i Jakovina.