Proradio inat
0

Ministri iz HDZ-a neće da izađu iz službenih stanova

SRNA
Pet bivših federalnih ministara iz HDZ BiH i HDZ 1990 neće izaći iz službenih stanova Vlade Federacije BiH (FBiH), dok ih visoki predstavnik Valentin Inzko, kojem su predali svoje mandate, ne razriješi dužnosti - pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Dva HDZ-a ne priznaju izbor nove vlade FBiH, predsjednika i potpredsjednika FBiH i rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH jer su 17. marta izvršeni "bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda".

Nevenko Herceg, bivši ministar okoliša i turizma FBiH i kadar HDZ BiH, rekao je da čekaju odgovor OHR-a i Inzka na njihovo pismo u kojem mu predaju svoj mandat, jer ga ne mogu predati "nelegalno i neustavno izabranoj vlasti" i traže da ih Inzko obavijesti o mjestu, datumu i načinu primopredaje dužnosti.

Do tada, dodao je Herceg, svih pet ministara smatra da im mandat nije prestao, pa time i za izlazak iz službenih stanova Vlade FBiH čekaju na odgovor Valentina Inzka. "Dali smo visokom predstavniku pisma i tražili da nas razriješi dužnosti. Bio bi red da nam odgovori. I predsjednica FBiH Borjana Krišto čeka na Inzkov odgovor", rekao je Herceg.

Osim njega, članovi starog saziva Vlade FBiH iz dva HDZ-a su bili Vjekoslav Bevanda, Feliks Vidović, Perica Jelečević i Damir Ljubić, a službeni stan koristi i Krišto.

U Službi zajedničkih poslova FBiH, koja "gazduje" Vladinim službenim stanovima, nedavno su istakli da svi kojima je istekao mandat imaju osam dana rok da izađu iz stana, te da je provala u stan i promjena brave krajnja mjera koju imaju pravo preduzeti.

Jerko Ivanković Lijanović, novi zamjenik premijera FBiH, kaže da se nada da je riječ o civilizovanim ljudima i da će se ovih pet ministara civilizovano ponašati i neće neovlašteno koristiti tuđu imovinu.
Federalni zvaničnici su Incku poslali pismo i predali mu mandat nakon što je on privremeno suspendovao odluke CIK-a kojima je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i utvrđeno da Dom naroda nije mogao biti konstituisan. Uporedo s tim Krišto i Bevanda su povukli svoje zahtjeve Ustavnom sudu FBiH da sud donese odluku o ustavnosti izbora federalne vlasti.

Privremena  direktorka Službe zajedničkih poslova FBiH Sanela Jakupović ranije je rekla da ima 65 službenih stanova, i to 20 u zgradi "Lipa" u sarajevskom naselju Grbavica, a 45 na Koševskom brdu, te da ih treba napustiti deset federalnih i državnih ministara i pet parlamentaraca zbog isteka mandata, a da za neke stanove neće biti vršena primopredaja jer su ministri "prešli" u parlamentarce.