BiH
17

Ministri Hammond i Steinmeier zbog magle umjesto u Sarajevo sletjeli u Mostar

Piše: M. N.
Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond
Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond
Ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank Walter Steinmeier i Phillip Hammond trebali su danas posjetiti Sarajevo i održati niz susreta sa političkim zvaničnicima i čelnicima stranaka naše države kako bi razgovarali o napretku u procesu pristupa Evropskoj uniji i novoj EU inicijativi.

No, sastanci u Predsjedništvu BiH sa predsjedavajućim Mladenom Ivanićem i članovima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, te u Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa ministrom Zlatkom Lagumdžijom su odgođeni zbog toga što Steinmeier i Hammond nisu uspjeli doći u Sarajevo. Zbog guste magle avion je, umjesto na sarajevski aerodrom, sletio u Mostar oko 11:15 sati.

Ukoliko situacija bude dozvoljavala, sastanci će, kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH i MVP BiH, biti održani u poslijepodnevnim satima.

Posjeta njemačkog i britanskog ministra najavljena je u svjetlu inicijative ovih dviju država, koju je u međuvremenu usvojila EU, a koja podrazumijeva novi pristup evropskih integracija za našu državu.

Steinmeier i Hammond uputili su nedavno otvoreno pismo građanima BiH u kojem stoji da će iduće četiri godine biti odlučujuće za budućnost te države za koju je nužno brzo formiranje vlasti koja bi kao prioritet trebala odrediti konkretne reforme. Steinmeier i Hammond naglašavaju u tom pismu kako žele da demokratski sustav BiH učinkovito funkcionira, a zemlja bude neovisna i jaka.

"Želimo da demokratski sistem Bosne i Hercegovine učinkovito funkcioniše. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlada ide prva na ovom putu i vodi, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti", kazali su.

Predsjedništvo BiH je nedavno usvojilo Prijedlog izjave o prihvaćanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU. Ovom izjavom se BiH obavezuje na provedbu reformi na putu ka EU. Usvajanje ove izjave EU je nedavno postavila BiH kao uvjet kako bi, nakon što je potpisan 2008., konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedništvo BiH je svoj dio posla završilo, sada je na liderima stranaka da se izjasne o izjavi i postignu konačan dogovor. A , ukoliko izjava bude potpisana i reforme budu provedene, Evropska unija će biti darežljiva prema nama.