BiH
0

Ministri Halilović i El Sayed razgovarali o mogućnostima saradnje BiH i Sudana

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović danas je u Sarajevu s delegacijom Sudana, koju je predvodio ministar Azhari Eltigani Aead El Sayed, razgovarao o političkim i drugim prilikama dviju zemalja i mogućnostima njihove saradnje, saopćeno je iz Ministarstva.

Nakon što su razmijenili informacije o aktuelnom stanju u BiH i Sudanu, ministri Halilović i El Sayed konstatirali su da bogata iskustva obje zemlje govore o državama i narodima koji su njegovali mir, toleranciju i suživot i spremni su te univerzalne vrijednosti širiti diljem svijeta.

Ministar Halilović je kazao da je BiH zahvalna vladi i narodu Sudana za podršku koju su joj pružali i dodao da postoji interesovanje za proširivanje i unaprjeđenje saradnje dvije zemlje u oblasti privrede, kao i mogućnosti da privredni subjekti iz BiH dobiju priliku za značajne poslove u Sudanu.

"Razgovarano je i o saradnji u oblasti obrazovanja i kulture. Ministar El Sayed je prihvatio inicijativu za produbljivanje saradnje dviju zemalja, ali je zatražio pomoć BiH, kao evropske zemlje, u širenju istinitih informacija o Sudanu, kao i uklanjanju predrasuda i dezinformacija koje su često prisutne u zapadnim zemljama", navodi se.

U delegaciji Sudana bili su, uz ministra El Sayeda, direktor Instituta Kartum za arapski jezik Abdelrahim Ali Mohamed Ibrahim, šef Ureda za međunarodne odnose Elfatih Mokhtar Mohamed Hamad i direktor Fonda za povratak OIC En-Nur Swar Eddahab.