BiH
1

Ministri Hadžić i Bijedić u obilasku gradilišta na Sarajevskoj obilaznici

FENA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Dinocu Jošanica – Butila, vijadukt i tunel Oštrik te tunel Ožega, most Reljevo i petlju Butila na Sarajevskoj obilaznici danas će obići ministri prometa i komunikacija BiH i FBiH, Damir Hadžić i Enver Bijedić te predstavnici investitora – JP Ceste FBiH i izvođača radova.

Sarajevska obilaznica je dio koridora Vc i spoj s glavnim gradom BiH. Duga je 16,5 kilometara i najveći je projekt koji implementiraju Ceste FBiH.

Podijeljena je na tri lota: Jošanica- Butila, drugi je Butila - Briješće i Briješće -Stup i treći je Butila-Vlakovo i spojna cesta Vlakovo-Mostarsko raskršće.

Dionica Jošanica-Butila, dužine 5,5 kilometara, najzahtjevniji je i najsloženiji dio projekta i uključuje gradnju mostova vijadukta i dva tunela-Oštrik i Ožega.

Tunel Oštrik, koji se nalazi na dionici Jošanica-Butila, prvi je tunel koji se počeo graditi na koridoru Vc. Sastoji se od dvije "cijevi“ dužine 275 i 294 metra.

Osim tunela Oštrik i Ožega, Sarajevska obilaznica se sastoji od tri vijadukta, dva mosta i više manjih objekata. Najveći objekt je petlja Butila.