BiH
0

Ministri EU neće uputiti ultimatum Srbiji zbog Mladića

FENA
Evropska unija u ponedjeljak će ukoriti Srbiju zbog neuspjeha da privede pravdi Ratka Mladića, ali će se suzdržati od upućivanja prijetnje zamrzavanjem pregovora s Beogradom oko ulaska u EU, izjavili su ministri.

"Mi nećemo davati ultimatum. To nije pravi način", izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova EU na kojem će se ocijeniti saradnja Srbije s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), javio je Reuters.

Holandski ministar vanjskih poslova Bernard Bot također je odbacio ideju o postavljanju roka Beogradu do koga mora izručiti Mladića i ostale glavne osumnjičene, ili bi se suočio s prekidom preliminarnih razgovora o prijemu u EU, koji su započeti u novembru prošle godine.

Reagujući na sedmicu baraža medijskih spekulacija kako je ratni zapovjednik bosanskih Srba već uhapšen ili bi se trebao predati, vlada u Beogradu u petak je insistirala kako Mladić još nije uhapšen.

U nacrtu izjave oko koje bi se trebali složiti ministri vanjskih poslova EU spominje se nezadovoljstvo glavne tužiteljice ICTY-a Carl del Ponte nivoom dosadašnje saradnje Srbije i upozorava se da bi to moglo imati posljedice po nastojanja Srbije da se pridruži EU.

U izjavi, do čije je kopije došao Reuters prošle sedmice, međutim, samo se spominje da bi pregovori s Beogradom o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju s EU mogli biti "prekinuti" ukoliko saradnja bude manja od potpune.

"Jasna poruka je puna saradnja", izjavila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja obavlja rotirajuću dužnost predsjedavajućeg EU-a.

Asselborn je sugerirao kako bi EU mogla zadržati pritisak nad Srbijom tvrdeći kako se razgovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ne bi mogli zaključiti dok se ne uhapse Mladić i drugi ključni osumnjičeni.

Ipak, diplomati EU-a prošle sedmice nisu odbacili oštriji pristup u predstojećim sedmicama, tvrdeći kako bi se iduća runda pregovora EU i Srbije, zakazana za 5. april, mogla pokazati kao implicitni rok za predaju Mldića ili prekid dijaloga.